Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Crémant de Bordeaux

(1)

Crémant de Bordeaux är en appellation i regionen Bordeaux. Här produceras mousserande vita viner och roséviner med samma metod som Champagne.

Crémant de Bordeaux

Crémant de Bordeaux är den regionala appellationen för mousserande vita viner och roséviner från Bordeaux i sydvästra Frankrike. Produktionen av dessa viner är relativt liten och utgör enbart 1,5 % av den totala produktionen av Bordeauxviner. Det beror mycket på att de stilla vinerna har blivit alltmer populära.

Appellationen har en drygt hundraårig tradition av att producera mousserande viner men produktionen blev officiell först i april 1990. I området råder ett så kallat medelhavsklimat, med milda vintrar, tidig vår och soliga somrar. Jorden här består av sandig och kalkrik lera.

Traditionell framställning

Crémant de Bordeaux är producerad med samma traditionella metod som vinmakare använder i Champagne. De skördar druvorna för hand och pressar sedan försiktigt druvklasarna hela för att frigöra juicen. När den första jäsningen är klar tappas vinet på flaska och en del liqueur de tirage tillsätts. Det är en blandning av jäst, vin och druvsocker som kickstartar den andra jäsningen. Förseglingen på flaskan stänger sedan in koldioxiden och bildar bubblorna.

Vinet måste därefter förvaras i flaska i minst nio månader tillsammans med de förbrukade jästsvamparna. När lagringen är klar fryser vinmakarna jästsvamparna i flaskhalsen innan de lättar på korken. Trycket skjuter då ut den frusna jästen och vinet kan fyllas på med liqueur d'expedition, en blandning av vin och druvsocker som bestämmer den slutliga sötman. Crémant de Bordeaux finns i brut (torr), sec (lite sötare) till demi sec eller doux (söt).

Vinet & druvorna

Vid tillverkning av Crémant de Bordeaux används i huvudsak två sorters druvor; Sémillon, som utgör cirka 60 % av vinet, samt Sauvignon Blanc. Rosévarianten av Crémant de Bordeaux består av en blandning av Cabernet Sauvignon och Merlot. Vinerna är omtyckta för sina lätta bubblor och sin långa och fruktiga eftersmak. Vinet har smaker av bland annat nötter, honung, och brioche.

Tack vare sin livlighet och friskhet fungerar vinerna utmärkt som aperitif. De passar även bra tillsammans med skaldjur, mildare ostar, samt till efterrätter som jordgubbsbakelse eller tiramisu.