Coteaux-du-Languedoc

(0)

Ut med kusten i den historiska provinsen Languedoc, mellan städerna Nîmes och Narbonne, ligger Coteaux du Languedoc. Det är en AOC som 2007 blev utvidgad till att även inkludera Pyrénées Orientale och därmed sträcka sig ner till den spanska gränsen. Åtgärden innebar också att appellationen nu fått namnet Languedoc AOC.

I Coteaux du Languedoc växer nästan en tredjedel av alla vinstockar odlade i Frankrike. Det beror delvis på den rika förekomsten av Grenache som är ansedd för att vara en av de mest lättodlade druvsorterna. Den här blåa druvan ger hög avkastning och alkoholstarka fylliga viner med stor fruktighet.

Skickliga vinmakare

Grenache är lätt att odla men inte likaså när det gäller vinframställning. Druvan kräver både skickliga och erfarna vinmakare. För att tillverka elegantare viner blandar de därför Grenache med de andra vanliga druvsorterna i Coteaux du Languedoc.

Eftersom Grenache lätt oxiderar och därmed tappar färgen tillsätter vinmakarna Carignan. På så vis får vinet en djupare färg. Genom att blanda in Syrah och Mourvèdre ökar tanninhalten. För att få en distinkt bouquet och mjukhet är även Cinsaut ofta inkluderad.

Romersk närvaro

Grekerna introducerade vinodling i Coteaux du Languedoc på 500-talet före Kristus. Senare expanderade vinframställningen under romarnas inflytande. De var talrika och Nîmes anses vara den mest romerska staden utanför Italien.

På 1600-talet öppnade Canal du Midi mellan Medelhavet och Atlanten. Det hade en positiv inverkan då vinerna nu lätt kunde bli transporterade till andra delar av landet. Samma betydelse hade skapandet av Frankrikes järnvägssystem på 1800-talet.

Garrigue

Vinodlingarna ligger på terrasserade sluttningar omgivna av det låga busklandskapet Garrigue. Sådan vegetationen är en konsekvens av att området varit uppodlat.

Marken är torr och består av grus, sand, lera och kalksten. Den senare lagrar vatten vilket är sparsamt i området då nederbörden är liten. Därmed får vinstockarna kämpa för sin överlevnad, vilket gynnar druvornas smakutveckling.

Närheten till Medelhavet gör att årstemperaturen är relativt konstant. Vindar från norr och väster bidrar också genom att ge svalka under de varmare sommarmånaderna.