Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Colchagua Valley

(2)

Området Colchagua Valley är en av Sydamerikas mest lovande vinregioner. Den ligger i centrala Chile och omfattar sydvästra halvan av den större regionen Rapel Valley. Några av Chiles finaste röda viner produceras dessutom i dalen, mestadels från Cabernet Sauvignon, Carmenère och Syrah.

Från Anderna till Stilla Havet

Vinodlingsområdet i Colchagua Valley sträcker sig cirka elva mil från sydost till nordväst. Dess västra gräns hittar du bredvid de kustnära kullarna vid Chiles vidsträckta Stillahavskust och i öster gränsar vingårdarna till bergskedjan Anderna. Colchagua Valley är en av de nyare vinproducerande regionerna i Chile jämfört med den mer välkända Maipo-dalen.

Perfekt klimat för druvor

Colchagua-dalen har ett perfekt klimat för vinodling. Det är varmt och torrt, med svala havsbrisar och enstaka regnfall. Regionen är något svalare än i den nordligare regionen Maipo, men har fortfarande ett så kallat medelhavsklimat. Likt i de flesta andra områdena i Chile har Stilla Havet dessutom ett kylande inflytande även här, vilket är tur eftersom Colchagua ligger närmare ekvatorn än någon europeisk vingård.

Olika druvor i olika delar av landet

Temperaturen varierar dock en del från öst till väst, vilket även märks på fördelningen av blå och gröna druvsorter. De blå druvorna Cabernet Sauvignon, Carmenère, Malbec och Merlot är vanligare i de varmare östliga delarna och den gröna Chardonnay och Sauvignon Blanc i de lite kyligare västra delarna.

Prestigefyllda viner

Flera av Chiles mest prestigefyllda viner kommer från Colchagua-dalen och några exempel är Clos Apalta från Casa Lapostolle, Folly' Syrah från Montes och Altura från Vina Casa Silva. En annan spännande vingård är också Los Vascos vingård i Peralillo, som är ett så kallat joint venture mellan Santa Rita och Rothschilds i Bordeaux.

Chiles Napa Valley

2005 utsåg Wine Enthusiast dessutom Colchagua till Wine Star Award-vinnaren av Wine Region of the Year. Sedan dess har regionen ansträngt sig för att förbättra allt från hotell till restauranger och vingårdar. Resultatet har blivit att Colchagua Valley har fått ett växande rykte som Chiles svar på Kaliforniens Napa Valley.