Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Cévennes

(0)

Viner odlade i bergen i södra Frankrike.
Cévennes - samlingsnamnet för viner som blir odlade i norra delen av Languedoc. Där hittar man druvor som växer på sluttningar mellan kastsanjeodlingarna.

Cévennes är ett samlingsnamn för viner som kommer från norra halvan av Languedoc i södra Frankrike. Området är bergigt och vingårdarna ligger inklämda mellan kastanjeodlingar och branta sluttningar. I området finns ingen särskild appellation men AOC Costieres de Nimes ligger precis sydost om Cévennes och åt nordöst ligger Côtes du Rhône.

Klimat

I Cévennes råder det generellt ett medelhavsklimat. Havet ligger bara 40 km bort söderut samtidigt som det kommer in en del svalkande vindar från nordväst. Ett sådant här klimat är väldigt gynnsamt för just vinodling. Men tyvärr råkar området ofta ut för regnoväder. Det beror på att de svalare vindarna från norr kolliderar med de varma vindarna från syd, vilket ofta bildar regn. 

På grund av detta anlägger producenterna därför de flesta vinodlingarna på sluttningarna för att se till att det blir en naturlig avrinning. Det hjälper också till att rädda odlingarna från att bli översvämmade. På det här sättet uppnås maximal exponering för solljus, samtidigt som fördelarna med de svalare vindarna hjälper druvorna att mogna i rätt takt.

Olika druvsorter

Det finns en lång lista över olika druvor som är godkända i IGP Cévennes men de vanligaste är ändå klassiska medelhavsdruvor som Syrah, Grenache och Carignan. Dessa blir ofta blandade med mer internationellt kända sorter som Merlot och Cabernet Sauvignon.
De vita vinerna blir oftast producerade i området nära Rhône. Druvan Viognier är vanlig där och används ofta i blandningar tillsammans med Chardonnay och Sauvignon Blanc. Bland de mer välkända producenterna hittar du Domaine de Gaourdier och Lous Grezes.

Rosé på uppgång

Roséviner har blivit alltmer populära vilket även gjort att produktionen av just roséviner är på uppgång i regionen. Du hittar delikata, aromatiska viner som påminner om mer kända roséviner från Provence, men också viner med fylligare smak och djupare färg. Men rent generellt är rosévinerna från regionen torra och halvfylliga.