Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Castilla

(1)

Viner med ursprung i regionen Kastilien-La Mancha.
Området som producerar viner med betäckning Castilla VT har tuffa klimatförhållanden. Det leder till alkoholstarka viner som är fullt utvecklade.

Kastilien-La Mancha är ett område som lyder under titeln Castilla VT. Benämningen VT, det vill säga Vino de la Tierra, fokuserar på vinets ursprung snarare än på dess kvalitet eller stil. Det är således en flexibel kategori som har färre begränsningar än de övriga spanska titlarna. Däremot ingår några olika DO-regioner i Castilla VT såsom La Mancha och Machuella. Eftersom Castilla VT har mer tillåtande regler varierar områdets viner ganska mycket både vad gäller kvalitet och prisnivå. Dessutom är det i stort sett tillåtet att producera alla slags vintyper under benämningen Castilla VT, som rött, vitt, rosé, mousserande och starkviner.

Geografiskt läge

Kastilien-La Mancha ligger på den södra halvan av den centrala högplatån Meseta Central. Hela platån täcker en yta ungefär lika stor som Sverige norr om Ångermanälven och Castilla VT upptar en areal om knappt 80.000 kvadratkilometer. Högplatån domineras av en slätt där det råder tuffa klimatförhållanden. Temperaturen är extrem under hela året. Bristen på influenser från ett maritimt klimat leder till heta somrar och kalla vintrar. Dessutom tillhör området den del som kallas det torra Spanien. Nederbörden är således sparsam. Däremot är det upprinnelseområde för fem floder varav tre mynnar i Atlanten, Tajo, Guadiana och Guadalquivir, medan Júcar och Segura rinner ut i Medelhavet.

Druvor

Den breda kategoriseringen gör att ett flertal olika druvsorter ryms under titeln Castilla VT. Bland de gröna druvorna är Macabeo, Verdejo, Pedro Ximenez, Torrontes, Chardonnay och Sauvignon Blanc de mest förekommande. Men även mindre kända gröna druvsorter som Verdoncho, Albillo och Malvar ingår. Listan över tillåtna blå druvsorter inkluderar Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Petit Verdot, Tempranillo, Garnacha, Graciano, Monastrell och Mencia, samt de mindre kända Moravia, Prieto Picudo och Forcallat Tinta.

Viner

Tack vare regionens många solskenstimmar och varma temperaturer är viner från Castilla VT vanligtvis fullt utvecklade och alkoholstarka. Smaken på de röda vinerna är ofta yppig och intensiv, medan de vita är mer balanserade med tropiska inslag. De röda passar bra till lamm och de vita till fågel.