Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Bullas

(11)

Kvalitetsviner från pittoreska Spanska vingårdar.
Bullas är en anrik vinregion i sydöstra Spanien, men med en modern tvist som producerar härligt intensiva Monastrell-viner

Med anor från romarriket ligger det lilla området Bullas drygt 50 km väster om staden Murcia i sydöstra Spanien. Här finns främst hängivna vinproducenter av röda viner, vilka med stor passion delar med sig av regionens traditioner. Under regionens festivaler som t.ex. Virgen del Rosario eller Fiesta del Vino deltar besökarna i både provsmakning och traditionell vintrampning.

Historia

Regionen Bullas ligger i den spanska provinsen Murcia. Området har en intressant historia som enligt arkeologiska utgrävningar är daterad 5 000 år tillbaka i tiden. Inom vinproduktion tog regionen fart under den senare delen av 1800-talet. Phylloxera-pesten härjade vid denna tid framförallt på vingårdar i Frankrike, vilket förstörde enorma mängder vinrankor. Det ledde till en ökad efterfrågan av viner i Europa, speciellt med hög alkoholhalt. Under mitten av 1900 talet var Bullas främst känt för att kunna producera mycket vin. Druvorna användes för att blandas med andra, mindre kraftfulla druvor både i Spanien och Frankrike.

Monastrell

En karaktäristisk druva hemmahörande i Murcia regionen är Monastrell men 80% av vingårdarna i Bullas odlar just denna druva som har små kompakta blå-lila klasar. Druvorna blir främst odlade på grund av sin förmåga att möjliggöra mustiga, intensivt färgade viner som håller hög alkoholhalt. Den här druvan ger fina ofta smakrika viner på egen hand, men fungerar också som tidigare nämnt utmärkt som smakförstärkare i blandningar med andra druvor.

Bullas idag

Under mitten av 1980-talet tog regionen ett steg mot att förvärva DO status (Destination of Origin). Investeringar som gjordes inom i tekniska lösningar, resulterade följaktligen i viner av högre kvalitet. Regionen är sedan 1994 en DO, vilket innebär att fokus är flyttat från att massproducera viner till att producera mindre mängder vin av riktigt hög kvalitet. Mer äventyrliga vinproducenter experimenterar med att lagra viner i amerikanska ekfat för att ytterligare förbättra kvaliteten. Monastrell är som sagt fortfarande den mest populära druvan i regionen, fast några andra druvor i regionen är Temperanillo, Macabeo och Airén.