Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Brachetto d'Acqui

(1)

Ett italienskt vin från Piemonte.
Enligt legenden bjöd Julius Caesar Kleopatra på Brachetto d'Acqui för att hon skulle svara passionerat på hans uppvaktning.

I provinsen Alessandria i regionen Piemonte ligger orten Acqui Terme. Den är känd för sina heta svavelkällor och vinet Brachetto d'Acqui DOGC. I området finns högplatån Monferatto samt dalarna runt floderna Bormida och Belbo, där dessa rinner in i Tanaro. Brachetto d'Acqui har titeln DOCG. Det är den högsta klassificeringen av italienska viner. Vinet fick titeln 1996 efter att tidigare haft en DOC sedan 1969. 

Röd frizzante och spumante, en sällsynt passito och rosé ingår i Brachetto d'Acqui DOGC. Passiton är gjord på druvor som fått torka utomhus efter skörden. Av dessa russin gör vinmakarna därefter en sirapsaktig must som jäser under flera månader. Resultatet blir ett sött, sammetslent och rubinrött vin.

Druvan Brachetto

Till Brachetto d'Acqui DOGC använder vinmakarna endast Brachetto. Det är en druva som härstammar från Piemonte. Där anses den växa bäst i jordar som består av kalkhaltig lera och märgel. Brachetto har ett svart skal och är en mycket aromatisk druva med en tydlig ton av hallon. Druvan ger viner med en unik bouquet tack vare naturlig sötma, intensiva aromer och låg alkoholhalt.

Afrodisiakum med anor

Brachetto d'Acqui har ett rykte om sig att vara ett afrodisiakum på grund av sin sötma. Enligt legenden ska Marcus Antonius och Julius Caesar bjudit Kleopatra på ett snarlikt vin gjort på druvan Brachetto i syfte att vinna hennes uppskattning. Historien förtäljer att vinet fyllde sin funktion genom att göra drottningen mer passionerad. Därför framhålls Brachetto d'Acqui som förälskelsens vin och säljs i stor omfattning på alla hjärtans dag.

Smaken

Brachetto d'Acqui är ett sött och pärlande vin med inslag av körsbär, jordgubbar, rosor, blodapelsin och hallon. Både deras frizzante och spumante passar utmärkt som aperitifer och är bra i kombination med frukttårtor, choklad eller Amaretti di Mombaruzzo. Det sistnämnda är ett traditionellt kex från Acqui Terme gjort på Amarettolikör. Passiton passar bra till desserter såsom en tårta gjord på hasselnöt och choklad eller tillsammans med färska bär. Det är även en utmärkt kombination med ost.