Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

P. Ferraud & Fils

(0)

Maison P. Ferraud & Fils är en historia om fem generationer i Beaujolais, som följt i varandras fotspår genom århundradena - Philibert, Tony, Antoine, Pierre och Yves-Dominique. Deras mål? Att göra kvalitetsvin med äkta och typisk karaktär. 

Det lilla vindistriktet Belleville breder ut sig strax norr om Lyon. Här verkar vinproducenten P. Ferraud & Fils och odlar vindruvor sedan 1885. Familjen Ferraud bemästrar efter fem generationer den mineralrika jorden. De producerar samtidigt Gamay-viner som är uppskattade runt om i världen. Från enkla förhållanden har de tack vare sin erfarenhet tagit fram ett sortiment med viner som håller hög kvalitet.

Området och Gamay

Marken i Belleville Sur Saônes består av lerkalksten, granit och sandsten, vilket ger särskilt goda förhållanden för druvan Gamay.

Denna druva växer i hela landet och är sålunda den sjunde största druvan i Frankrike. Dock växer över 65 % av Gamay-druvorna just i Belleville.

Druvan Gamay

I området växer främst druvan Gamay Noir. Den heter egentligen Gamay Noir á Jus Blanc och har blått skal med vitt fruktkött. På hemsidan för vinerna står det att vinet är blandat med vit juice. Det är faktiskt från samma druva som juicen och det röda vinet kommer. Således är det ingen blandning av juice och vin, utan dels en del som jäst med skal och dels en del utan skal som blandas i syfte att nå en vacker klarröd färg.

Druvorna läggs med kvist och allt i ett jäskar och koldioxid ersätter luften för att därigenom minska tanninerna i vinet. Vinet blir därefter silat och lagrat på fat i 5-6 år.

Röda viner

En Beaujolais Village är intensiv och har glimrande röd färg, doft av röda bär och smaken är elegant med lite tanniner. Den andra Beaujolais är däremot mer aromatisk och fruktig med en fin röd ton.

Vita viner

De vita vinerna baseras på druvan Chardonnay. Från den druvan kommer Mâconnais vita viner som utmynnar bland annat i: Mânot-Fuissé, Saint-Véran, Pouilly-Vinzelles och den nya stjärnan Viré-Clessé. Förr var vinerna enkla med kort tid efter buteljeringen. P. Ferraud & Fils har dock utvecklat tekniken och lagrar nu vinet i 4 till 8 år. Idag är vinet därför ljust med gyllene toner, smaken är något rustik med finess.