Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Supertoscanare

Revolutionärerna som skapade Supertoscanare (super tuscan)

Vinerna som skakade om vinvärlden!

När allt började och vad supertoscanare faktiskt är

Allt hade sin början på 1960-talet med en handfull toscanska vinproducenter som då experimenterade med icke-inhemska druvsorter från Bordeaux. Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc samt Merlot var druvorna som användes. Man märkte då att dessa druvor odlades bättre i vissa områden med liknande jordmån som i Bordeaux. Vinerna som skapades blev mer eleganta än vinerna gjorda på de traditionella Toscanska druvorna; Sangiovese och Nebbiolo. I och med detta började man skapa inofficiella röda viner, till skillnad från till exempel Chianti som är en appellation i Toscana, på icke-inhemska druvor. Vinmakarna på den tiden var väldigt frustrerade av alla strikta regler och kände att de kunde producera viner med högre kvalité utan alla dessa regulationer inom appellationerna och valde därför att börja skapa Supertoscanare.

Sassicaia lär vara den första Supertoscanaren

Marchese Mario Incisa della Rocchetta från vinhuset Tenuta Sanguido tillverkade vin enbart för privatbruk, redan från år 1948, på de typiska Bordeaux-druvorna; Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc i Bolgheri-distriktet som ligger vid den toscanska kusten.

Då ansågs Bolgheri inte vara ett kvalitetsområde, detta på grund av att marken i området inte gav speciellt eleganta viner på den annars högt ansedda druvan, Toscanas stolthet, Sangiovese. Men de franska druvsorterna däremot visade sig vara perfekta för jordmånen och klimatet.

Därmed skapades “Supertoscanaren”, Sassicaia. Ett högkvalitativt vin vars namn är mer känt än vinhuset men som har gjort Tenuta Sanguido till en utav de mest kända vinhusen i världen.

Första årgången och genomslaget

Den första årgången som släpptes ut på marknaden av Marios viner var år 1968 i en väldigt liten kvantitet, men det var först 10 år senare som vinet uppmärksammades på en vinmässa och då med årgång 1972. Namnet på vinet var Sassicaia.

Sassicaia kammade hem vinsten samt blev extremt hyllat och uppmärksammat av vinkritiker världen över. Dock fick vinhuset Tenuta Sanguido med sitt Sassicaia det stora genombrottet med årgång 1985 som fick 100 poäng av den legendariske vinkritikern Robert Parker. 

Klassificering 

På grund av den Toscanska strikta appellations-lagen måste vinet nedklassificeras till den generiska märkningen Vino da Tavola, alltså ”bordsvin”.

Det anrika vinhuset Antinori, vars Tignanello 1971 gjordes med en blandning av Sangiovese och Cabernet Sauvignon från Classico-zonen och som klassificerades ned till VdT av den hårda appelationslagen, gjorde att en rad kvalitetsinriktade Chianti-producenter startade en egen rörelse med just Antinori i spetsen.

Eftersom dessa viner från och utanför Chianti ansågs ge viner långt över deras låga Vino da Tavola-status, blev de kollektivt kända som Super Tuscans. Termen blev synonymt med den vågade och häftiga vinframställningen, med kvalitets-producenter som experimenterade med franska barriquer och nya vinmakningsmetoder.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan