Trendspaning 2022

Kategorier: Vinskolan

Tack vare er kunder får vi en stor inblick i vart trenderna inom vinvärlden bär hän och därför listar vi nedan 2022 års starkaste trendspaningingar.

Med örat mot marken

Likt inom både mat, mode och andra världar förekommer trender även inom vinvärlden. Trenderna är i allra högsta grad en spegling av omvärlden och vilken efterfrågan som finns hos oss som konsumenter. Genom att vara lyhörd och hänga med i svängarna kan du upptäcka både en och annan ny favorit att korka upp under 2022.

Vita krispiga viner

Trots att temperaturen fortfarande pekar på minusstrecket såhär under tidig vår är det många som efterfrågar krispiga vita viner, främst på druvorna Sauvignon Blanc, Riesling och Chardonnay. Det söks även flitigt på något mindre kända druvor såsom Grüner Veltliner och Albariño. Här efterfrågas främst viner med så lite restsötma som möjligt.

Rosévin

Det senaste decenniet har helt domminerats av de ljusaste provencalska rosévinerna, vilket är förståeligt. Däremot finns det många fler vinösa roséstilar att upptäcka på marknaden.

 Något vi tycker är kul är att allt fler roséviner från andra delar av vinvärlden börjar ta plats på bästsäljar-listan. I år är det än tydligare att de mörkare och främst de spanska hallonrosa roséerna blir mer efterfrågade. Anledningen till att de rosévin med mörkare färg tidigare hamnat i skymundan har inte handlat om lägre kvalité utan enbart om tråkiga fördomar som menar på att de är söta bara för att de är mörka. Detta är inte med sanningen överensstämmande och vi märker allt mer hur denna fördom förtvinar, vilket är kul att se.

Mousserande

Det har knappast undgått någon att Pet Nat är det vi helst dricker, speciellt på de trendigaste vinerbarerna. För ett par år sedan var det nästan bara sommelierer och de hippaste vinsnobbarna som talade sig varma om det lätt bubblande vinet, som helst ska vara ofilterat och så där härligt naturligt.

Idag finns det en och anna flaska i de flesta vinentusiasters vinkyl, både som vitt, rosé och orange. De som är mer klassiska i sin smak köper allt mer Crémanter. Främst har det nog att göra med den hutllösa prishöjningen som skett både på champagner och Prosecco.

Röda viner

Italien ligger många varmt om hjärtat och länge har druvan Primitivo och vinstilen Appassimento samt Amarone i synnerhet regerat i de svenska folkhemmens glas. Nu ser vi dock en vändning och områden som det toskanska Chianti vinner allt mer mark. De som istället letar sig utanför det omåttligt populära Italien söker på områden som Bordeaux och Bourgogne i Frankrike. Vi ser även att allt fler har upptäckt det spännande vinlandet Österrike med de inhemska druvorna Blaufränkisch och Zweigelt.

Slutsatsen är såklart att smaken är delad men att socker är något vi vill minska på under 2022.