Historien om vinets namn
Det var under den mest magiska tiden på vingården - skörden. De blåröda druvorna hängde tunga på vinrankorna. Mogna på precis rätt sätt. Vinet skulle ta smak av de soliga dagarna, de svala nätterna och mineralerna i den röda, järnrika jorden. För det hade han sett till, druvornas väktare.
Vinet fick så namnet: Il Guardiano dell’Uva ( = Druvornas väktare)
Såhär görs det
Girovago Appassimento Salento ”Il Guardiano dell’Uva” är en hyllning till en hundraårig vinframställningsprocess. Den där de bästa druvorna lämnas kvar på vinstockarna vid skörd, för att bli extra mogna. Det gör att smakerna och aromerna koncentreras. Därefter följer jäsningen som kontrolleras med hjälp av temperaturen. Musten jäser först tillsammans med druvornas skal (en så kallad maceration), därefter sätter en andra, (så kallad malolaktisk) jäsning igång.
Smak & doft
Vinet är smakrikt, sammetslent och fylligt. Smaken och doften påminner om mörkröda jordgubbar som rullats i mustiga kryddor.
Mat som passar till
Ostarna caciotta och ricotta salata tillsammans det här vinet blir som ett besök i södra Italien för gommen. Salsiccia grillad på olivkvistar eller en mustig vildsvinsragù tar fram vinets muskler och gör det till middagsbordets höjdpunkt.