• Fri frakt hem till dörren
  • Trygg e-handel
  • Kundbetyg 4.6 / 5 • 39 067 omdömen
  • Nöjd kund-garanti

Varukorg

Att betala
Till kassan

Piemonte för nybörjare

Kategorier: Vinskolan

Från “vinnördigt” till folkligt
Piemonte - det vinösa och högt älskade distriktet vid foten av de italienska alperna.

Ett distrikt nog de allra flesta hört talas om (i alla fall om en följer något vinkonto). Många förknippar Piemonte med det exklusiva Barolo, men Piemonte är så mycket mer än bara det. 

Här vill vi ge er en snabbintroduktion till olika druvsorter och dess viner som du bör testa på från Piemonte utöver de hänförande Barolovinerna.

Nebbiolo

Elegans och struktur är det som bäst förklarar den känsliga diva till druva. Nebbiolo mognar sent på säsongen och kräver perfektion i vingården. Nebbiolo har kraftfulla tanniner i sin ungdom som sedan lugnar sig vid mognad. Röd frukt, röda rosor och tjära är vanliga smakaromer som förklarar viner på druvan. Färgen går från ljust rubinrött till rubinrött med tegelkant.  Den sistnämnda är en mognadsfärg som uppstår tidigt på Nebbiolo då druvan är känslig för oxidation (=syrakontakt).

Upptäck den fantastiska Nebbiolo-druvan redan i den lägre prisklassen med en Langhe Nebbiolo (mycket vin för pengarna) alternativt om du vill unna dig det allra bästa. Då är såklart krallig Barolo alternativt en feminin Barbaresco något utöver det vanliga. 

Viner från dessa två områden strålar av terroir likt en fin Bourgogne med stor elegans. Dock bör du leta efter exemplar med lite ålder, eftersom vinerna är så extremt sträva i sin ungdom. 

Nebbiolo-vin av hög kvalitet kan lagras i upp emot hela 50 år vid rätt lagringsförhållanden.

Barbera 

Barbera är Piemontes mest planterade druva och kallas även för “arbetshästen”. Det är en druva med tjockt skal. Mörk frukt samt körsbär i smakbeskrivningen. Färgen är blå-lila till mörkt blåröd vid mognad. Barbera har en frisk syra, vilket gör att den producerar fräscha viner även under de varmaste årgångar. Tanninstrukturen på Barbera-druvan är inte så kraftfull vilket gör att den går att dricka redan i ung ålder. Det är även Barbera lokalbefolkningen dricker i väntan på att de exklusiva Barolo-vinerna ska mogna och bli drick-klara. 

Det finns två distrikt i Piemonte där Barbera är drottningen av druvor, vilket är Barbera d'Asti DOCG och Barbera d'Alba DOC.

Barbera d'Asti DOCG utgör några av de mest kända vinerna i Piemonte på druvan och måste bestå av minst 85% av Barbera för att få ha sin DOCG-märkning. Den höga klassificeringen tilldelades distriktet så sent som år 2008. Vinerna från just Asti är oftast mer lagringsbara än de som kommer från Alba. Om en Barbera d'Asti DOCG har ett tillägg av superior på flaskan måste vinet ha lagrats minst 14 månader varav 6 månader på ekfat. Dessa viner kan lagras i upp till 10 år. 

Barbera d'Alba DOC planteringarna börjar vid staden Alba, vidare till Langhe-kullarna och slutar upp vid Barbaresco och Barolo. De bästa exemplaren från området återfinns allt som oftas runt de sistnämnda. Där är jordmånen kalkrik och vinerna blir allt som oftast läckert eleganta. 

Dolcetto

“Den lilla söta”- Dolcetto är en druva som mognar tidigare än Nebbiolo, en mindre krävande druva vad gäller klimat och vingårdslägen samt är en väldigt “snäll” och sötfruktig druva, vilket gör att den är extremt tacksam för vinmakare att plantera och vinifera.

Viner på Dolcetto-druvan är rundfruktiga med fokus på röda körsbär, medelfrisk syra och mjuka tanniner, vilket gör att viner på Dolcetto avnjuts bäst i sin ungdom. Det finns sju områden i Piemonte som är specifika för Dolcetto men Dolcetto d’Alba är det distrikt som producerar de mest seriösa och högkvalitativa exemplaren samt blir till viner som uppskattas av både lokalbefolkningen och går extremt bra på export. 

Moscato

Moscato Bianco som den gröna aromatiska druvan heter är något helt annat än de kraftfulla röda från Piemonte. Moscato d’Asti DOCG är ett sött, pärlande och helt underbart vin från Asti-provinsen. Smaken består allt som oftast av tropisk frukt, gråpäron och mandelblom med en medelhög sötma adderat en frisk syra som ser till att vinet upplevs fräscht trots den höga sockermängden.

Moscato d’Asti DOCG är en alldeles för bortglömd eller ratad vinstil. Anledningen lär vara att det ofta är viner i den lägre prisklassen som fyller vinhyllorna samt att många förknippar det söta bubblorna med sin ungdom. Men faktum är att inte många viner kan mäta sig med just Moscato-vinerna vad beträffar passande kombination till diverse desserter, exempelvis till gräddig pannacotta med bärsås.

Förutom sina fantastiska viner så bjuder det hänförande Piemonte på en rad andra delikatesser, inte minst den underbara tryffeln. 

Relaterade produkter