Piemonte för nybörjare

Kategorier: Vinskolan

I Piemonte, vid foten av de italienska alperna, finns alltifrån prestigefullt rött lagringsvin till lättillgängligt pizzavin. Det här är en introduktion till ett av Italiens mest omtalade vindistrikt. 

Många förknippar Piemonte med det exklusiva Barolo, men Piemonte är så mycket mer än så. Vin från Piemonte har gått ifrån att associeras med dyrt och svårt till att bli kul och folkligt. Det här är en snabbintroduktion till olika druvsorter och viner från Piemonte, utöver det hänförande Barolo.

Nebbiolo

Elegans och struktur förklarar bäst den här känsliga divan till druva. Nebbiolo mognar sent på säsongen och kräver perfektion i vingården. Nebbiolo har kraftfulla tanniner i sin ungdom som sedan lugnar sig vid mognad. Röd frukt, röda rosor och tjära är vanliga smakaromer som kan hittas i viner på druvan. Färgen går från ljust rubinrött till rubinrött med tegelkant.  Den sistnämnda är en mognadsfärg som uppstår tidigt på Nebbiolo då druvan är känslig för oxidation (= kontakt med syre).

Upptäck den fantastiska Nebbiolo-druvan redan i den lägre prisklassen med en Langhe Nebbiolo (mycket vin för pengarna). Om du vill unna dig det allra bästa är ett kralligt Barolo eller ett mer finstämt och elegant Barbaresco det du ska välja. 

Viner från dessa två områden strålar av terroir likt en fin Bourgogne. Dock bör du leta efter exemplar med lite ålder, eftersom vinerna är mycket sträva i sin ungdom. 

Nebbiolo-vin av hög kvalitet kan lagras i upp emot hela 50 år vid rätt lagringsförhållanden.

Barbera 

Barbera är Piemontes mest planterade druva och kallas även för “arbetshästen”. Det är en druva med tjockt skal. Mörk frukt samt körsbär brukar vara smakbeskrivningen. Färgen är blå-lila till mörkt blåröd vid mognad. Barbera har en frisk syra, vilket gör att den producerar fräscha viner även under de varmaste årgångarna. Tanninstrukturen på Barbera-druvan är inte så kraftfull vilket gör att den går att dricka redan i ung ålder. Det är även Barbera som lokalbefolkningen dricker i väntan på att de exklusiva Barolo-vinerna ska mogna och bli drick-klara. 

Det finns två distrikt i Piemonte där Barbera är drottningen av druvor, Barbera d'Asti DOCG och Barbera d'Alba DOC.

Barbera d'Asti DOCG utgör några av de mest kända vinerna i Piemonte på druvan och måste bestå av minst 85% Barbera för att få ha sin DOCG-märkning. Den höga klassificeringen tilldelades distriktet så sent som år 2008. Vinerna från just Asti är oftast mer lagringsbara än de som kommer från Alba. Om en Barbera d'Asti DOCG har ett tillägget Superiore på flaskan måste vinet ha lagrats minst 14 månader, varav 6 månader på ekfat. Dessa viner kan lagras i upp till 10 år. 

Barbera d'Alba DOC börjar vid staden Alba, vidare till Langhe-kullarna och slutar uppe vid Barbaresco och Barolo. De bästa exemplaren från området återfinns allt som oftas runt de sistnämnda. Där är jordmånen kalkrik och vinerna blir eleganta. 

Dolcetto

Dolcetto betyder “den lilla söta” på italienska och är en druva som mognar tidigare än Nebbiolo. Den är mindre krävande vad gäller klimat och vingårdslägen samt är en väldigt sötfruktig druva, vilket gör den tacksam för vinmakare att plantera och vinifera.

Viner på Dolcetto-druvan är rundfruktiga med fokus på röda körsbär, medelfrisk syra och mjuka tanniner, vilket gör att viner på Dolcetto avnjuts bäst i sin ungdom. Det finns sju områden i Piemonte som är specifika för Dolcetto men Dolcetto d’Alba är det distrikt som producerar de mest seriösa och högkvalitativa exemplaren. 

Moscato

Den gröna aromatiska druvan Moscato Bianco är något helt annat. Moscato d’Asti DOCG är ett sött och pärlande vin från Asti-provinsen. Smaken påminner om tropisk frukt, gråpäron och mandelblom. Tack vare den friska syran upplevs vinet fräscht trots den höga sockermängden.

Moscato d’Asti DOCG har länge varit en bortglömd och ibland ratad vinstil. Det beror på att det ofta är Moscato d'Asti-viner av den lägre prisklassen som når vinhyllorna och att många förknippar dem med sin ungdom. Det har gjort att många missat den oslagbara kombinationen mellan ett kvalitativt Moscato d'Asti och en gräddig pannacotta.

Förutom sina fantastiska viner så bjuder det hänförande Piemonte på en rad andra delikatesser, inte minst den underbara tryffeln. Men det är en annan historia. 

Salute!

Relaterade produkter