Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Langhe

(7)

En vinregion i provinsen Cuneo i Piemonte.
UNESCO har världsarvsklassificerat Langhe tack vare det historiska kulturlandskapet. Ett landskap som skapats i samband med vinodlandet.

Regionen ligger i ett kuperat område nära franska gränsen. Langhe är pluralformen av ordet langa som på piemontiska betyder lång lågt liggande kulle. Regionen har en DOC under vilken det är tillåtet att producera rött, vitt och rosévin. Langhe DOC täcker faktiskt ett större område än andra vinregioner i Italien. Således finns några av Italiens mest kända DOCG -viner inom regionens gränser. Bland annat de stora producenterna av Nebbioloviner såsom Barolo och Barbaresco, liksom även viner från Asti och Dogliani.

Kulturarv

Langhe ligger öster om floden Tanaro och söder om staden Alba. Den senare är känd för sin produktion av vit tryffel. Hela området är sedan 2014 förklarat som ett av UNESCO:s världsarv tack vare det kulturlandskap som området har. Det beror på att regionen uppvisar en unik vittnesbörd på vinodling och vinframställningstraditioner av gammal härkomst som kontinuerligt har blivit förbättrad. 

Langhes vingårdar utgör således ett exempel på människans interaktion med miljön. Det innebär att druvsorter är anpassade till de specifika förutsättningar som marken och klimatet i området har. Dessutom har vinodlingslandskapet stora estetiska kvaliteter.

Druvor

Väletablerade lokala gröna druvsorter som Arneis och Favorita, och de blåa Nebbiolo, Dolcetto och Freisa är rikligt förekommande i regionen. Nebbiolo är den mest kända druvan. Namnet anses komma från det piemontiska ordet nebia som betyder dimma. Det beror på att det bildas en intensiv dimma in i Langhe under skörden som sker sent i oktober eller på den dimliknande glansiga slöjan som bildas på bären när de är mogna.

Viner

De mer prestigefyllda DOC, såsom Barolo och Barbaresco, har rigorösa produktionskriterier. Inom Langhe DOC finns även viner som de producerar under mindre strikta former. Således kan vinproducenter experimentera med sorter och tekniker som inte är sanktionerade inom andra DOC. Det mest framträdande exemplet på ett sådant experimenterande är Langhe Chardonnay. Det är ett vin med en grön och mineralrik ton som passar bra till fisk.