Beskrivning

Under den karismatiska ägaren Luca Sanjusts ledning har de åstadkommit fantastiska resultat sedan mitten av 1990-talet. Vingården har upplevt ett genombrott bland internationella vinkritiker, särskilt med James Suckling i Wine Spectator och Robert Parker. Luca Sanjust är från en gammal italiensk adel som kan leda sina rötter tillbaka till hertigen av Sicilien på 1200-talet. Tenuta di Petrolo, vingården, är otroligt vackert belägen ca. 40 km söder om Siena i en sluttning dominerad av ett imponerande slottstorn från etruskisk tid, dvs. innan romarna erövrade denna del av Italien, kallade Galatrona. Det har sedan dess byggts om av romarna och under renässansen. Ursprungligen var det en fristad för invånarna i regionen då det rådde krig, som det ofta gjorde i Toscana fram till 1800-talet.

Passar till

Dekantera någon timme i förväg och servera runt 16-18°C till smakrika kötträtter på vilt, nöt eller lamm, gärna grillat eller i helt stycke från ugnen eller till mogna, riktigt bra ostar.

Utmärkelser

94/100 - Jamessuckling.com
91/100 - Wine Spectator
90/100 - Robert Parker

Produktinformation

Lagerstatus
Bara 2 st
Lagring
Kan lagras 5-10 år
Karaktär
Fruktigt & Smakrikt
Färg
Rubinrött med tegelkant
Land
Italien
Region
Toscana
Producent
Tenuta di Petrolo
Huvuddruva
Sangiovese
Druvor
80% Sangiovese, 15% Merlot, 5% Cabernet Sauvignon
Typ
Kork
Passar till
Volym
750 ml
Alkoholhalt
13%
Se även
Kategorier
 • Producent

  Tenuta di Petrolo

  Petrolo nämns ofta som Toscanas svar på Pétrus. Deras viner har uppnått ikonisk status bland världens ledande vinskribenter på rekordtid och är ett av få viner från Italien som fått 100 poäng av James Suckling.

 • Land

  Italien

  Världens största vinland!? Allt beror såklart på hur man mäter, men när det kommer till antal liter producerat vin, ligger Italien alltid i topp och slåss med Frankrike om förstaplaceringen varje år.

 • Region

  Toscana

  Toscana är med sin vackra landsbygd och sina goda viner Italiens mest kända vinregion. Här produceras flera berömdheter, såsom Chianti och Brunello di Montalcino, båda gjorda på Sangiovese-druvan.

 • Huvuddruva

  Sangiovese

  Jupiters blod