Slottet byggdes 1886 och är ett klassiskt exempel på regionens arkitektoniska stil: ett kalkstenshus omringat av 24 hektar vinrankor.
Vinerna från Château Yon-Figeac är jästa i temperaturkontrollerade, rostfria ståltankar. De skräddarsydda karen har skapats i precis rätt storlekar för att kunna jäsa druvorna från varje tomt separat.
När jäsningen är klar, lagras de olika druvmuster separat i vinkällaren. Vinerna som utgör Grand Vin (första vinet) lagras uteslutande på franska ekfat. De som är avsedda för gårdens andra vin lagras i foudres (stora fat) för att begränsa ekens inverkan på vinets smaker och aromatiska profil. Vinerna får lagras på fat i cirka ett år.
På Château Yon-Figeac har de använt hållbara jordbruksmetoder sedan 2011 och anammat en vinframställningsfilosofi som är mer respektfull för miljön och de människor som arbetar i vingården året runt. Château Yon-Figeac har varit ISO 14001-certifierad och medlem i den första EMS-föreningen i Bordeaux-vinsektorn sedan 2013, och HEV 3-certifierad sedan årgången 2016.