Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Italienska viner

(18)

Pastans hemland, och pizzans, och snygga mopeder i retrodesign. Det är även de smala byxornas, de stora solglasögonens och den världskända fontänens land. Men mest är det vinets. Så är det. 

År 2015 producerade landet nästan 50 miljoner hektoliter vin och landet är, utan konkurrens, det populäraste bland svenskarna när det kommer till vininköp. Italienska viner står för runt 26% av svenskarnas konsumtion årligen.

Italien tillhör den så kallade ”gamla världen”, vilket generellt gäller de vinproducerande länderna i Europa, och epitetet är ingen överdrift, då man har en vinodlingstradition som stäcker sig tillbaka till romartiden. Man har bland annat funnit vinkärl som daterar sig till 600 f.kr, men man tror att man odlat druvor och gjort vin sen 2000 f.kr.

Italien består idag av cirka 20 vinregioner, där flera av regionerna också har snävare geografiska distrikt som ofta också indikerar att vinet har högre kvalitet.

Något som gör Italien unikt som vinland är att man är väldigt måna om att producera viner gjorda på inhemska vindruvor, som t. ex Nebbiolo, Sangiovese, Barbera, Corvina m.f.l. Listan kan göras lång och faktum är att det finns runt 2000 druvsorter med ursprung i Italien.

Viner i Italien delas, precis som i en del andra länder, in i klassificeringar.

 • VdT (Vino da Tavola) – Enkelt översatt, bordsvin, vilket är den lägsta klassificeringen.
 • IGT (Indicazione Geografica Tipica) – Viner med denna beteckning måste komma från ett visst område, men måste inte innehålla regionens eller distriktets ”tillåtna” druvor.
 • DOC (Denominazione di Origine Controllata) – Betyder kort ”kontrollerat ursprung”. För att få sätta en DOC-stämpel på sitt vin, måste producenten definiera vinets ursprung, druvsorten ska härröra från det angivna distriktet. Vingården måste också odla och lagra vinerna enligt vissa givna och traditionella metoder som garanterar hög kvalitet. Man måste också följa regler för skördeuttag och lägsta alkoholhalt som regionen anger. För att klassificera ett vin DOC, måste det ha producerats i minst fem år.
 • DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) – DOCG är Italiens högsta klassificering och översatt betyder den ungefär ”kontrollerat och garanterat ursprung”. När ett vin innehaft DOC-beteckning i minst fem år, kan man välja att uppgradera det till DOCG-klassificering, som innebär ett ännu stramare regelverk. Bl. a. måste de genomgå mer djuplodande kontroller, vinerna måste vara buteljerade i den region/distrikt druvorna odlats i och alla viner provsmakas av en oberoende kommitté för att säkerställa yppersta kvalitet.

Det finns runt 20 vinregioner i Italien och här nedan ser du några av de mest kända.

 • Abruzzo/Abruzzerna – Abruzzo, beläget i östra mellersta Italien, är en vacker bergsregion, med Apenninerna i väst och Adriatiska havet i öst.  Hade det inte varit för bergen (65% av regionen) och alla backar så hade det varit för hett för vinodling, men nu erbjuds istället både mikroklimat och jordmåner som är perfekta för vinodling.
 • Veneto/Venetien – I nordöstra Italien ligger Veneto, en av Italiens största vinregioner, som är hem åt många välkända viner som Amarone, Valpolicella, Ripasso och Soave m.fl.
 • Piemonte – Piemonte i nordvästra Italien är en gammal region som är starkt präglad av historia. Det är en rik och välmående region, vars mat- och vinproduktion räknas till landets allra bästa. I Piemonte görs välkända viner, inte sällan av premiumkvalitet, som Barolo, Barbera, Dolcetto och Barbaresco m.fl. Regionens paraddruva är utan tvekan Nebbiolo.
 • Toscana – Det vackra Toscana ligger i västra Italien och anses av många som Italiens mest kända vinregion. Härifrån kommer storsäljare som Chianti och premiumvinerna Brunello Di Montalcino. Här görs även viner med epitetet Super Tuscans (Supertoskanare). Regionens stora druva är Sangiovese.
 • Sicilien – Medelhavets största ö, beläget utanför Italiens tåspets, har en vinodlingsareal som är större än hela Tysklands. Här produceras årligen ungefär lika mycket vin som i Australien. Här används, precis som i stort sett i hela Italien, främst inhemska druvor. Allra störst areal har de gröna druvorna Catarratto, Inzolia och Grillo, även om Chardonnay blir allt vanligare.
 • Emilia-RomagnaPrecis innan Italien breddar ut sig i norra Italien ligger Emilia-Romagna, en region som spänner från Adriatiska havet, nästan hela vägen över till Italien västkust. Regionen är en av Italiens största och en av de som producerar mest vin per år. Regionens mest kända vin är Lambrusco som är ett lätt mousserande, rött vin.
 • Puglia/Apulien Regionen i Italiens klack är tillsammans med Emilia-Romagna och Venetien den region som tävlar om att producera mest vin varje år. Här produceras majoritet röda viner oftast då av druvorna Primitivo (som är samma druva som den Kaliforniska Zinfandel) och Negroamaro.

Några av Italiens mest odlade blå druvor:

 • NebbioloOdlas främst i Barolo och Barbaresco i Piemote och ger ofta strama, nyanserade och friska röda viner som gör sig bra för lagring. Vinerna är ofta ganska ljusa i färgen.
 • Sangiovese Odlas främst i Toscana och är basen i Chianti- och Brunello-viner. Vinerna är blir ofta friska, fruktiga, nyanserade och sträva.
 • Montepulciano Den druva som dominerar odlingarna i Abruzzo och ger djupröda viner som är lagom fylliga och lagom tanninrika.
 • Primitivo Odlas främst i Puglia/Apulien på den italienska klacken och ger fylliga, fruktiga och alkoholrika viner. Primitivo är identisk med den kaliforniska druvan Zinfandel.
 • Nero d'Avola”den mörka från Avola” är viktigaste blå druvan på Sicilien och ger stora robusta viner som ofta passar bra att lagra. Druvan har till skillnad från andra blå druvor rött fruktkött, vilket gör att man inte kan göra vita viner på druvan. Växer enbart på Sicilien.
 • Corvina VeroneseOdlas nästan bara i Veneto/Venetien och är basen i stort sett alla Amarone, Ripasso, Valpolicella och Bardolino. Amarone och Ripasso går i stilarna kryddigt och mustigt, medan de lättare Valpolicella- och Bardolino-vinerna går mer åt mjukt och bärigt.

Några av Italiens mest odlade gröna druvor:

 • TrebbianoEn druva som ger mycket stora skördar och används frekvent i Abruzzo. Har en ganska neutral smak, med hög syra.
 • Chardonnay Behöver kanske inte någon närmre presentation. Odlas över i stort sett hela Italien.
 • Pinot GrigioHeter ofta Pinot Gris i andra länder än Italien. Används nästan uteslutande till att göra torra viner här och karaktäriseras som relativt fyllig, kryddig och aromatisk. Används också som utfyllnadsdruva i Prosecco.
 • Glera Hette tidigare Prosecco och är huvuddruvan i just Prosecco-viner, som görs som Spumante (mousserande), Frizzante (lätt mousserande) och Tranquillo (stilla vitt). Blandas inte sällan ut med just Chardonnay och Pinot Grigio
 • GarganegaHuvuddruva i de vita Soave-vinerna från Veneto, men är också vanlig på Sicilien. Vinerna har ofta bra struktur och elegans, med runda smaker.
 • Cataratto - En grön vindruva från Sicilien som odlas över hela ön. Den ger goda skördar och ett vitt vin med bra struktur och syra.