Vilket vin till kräftor?

Kan man dricka vin till kräftor? Svaret är ja. Och här har vi samlat alla tips du behöver för att välja rätt vin till kräftskivan. 

När är det kräftpremiär?

Den sjunde augusti är det svensk kräftpremiär. Här har vi samlat de bästa tipsen för att hitta ett gott vin till kräftskivan. 

Vilket vin passar till kräftor?

Oftast är det starksprit och öl som står i fokus på traditionsenliga kräftskivor. Det kan tyckas knepigt att balansera den omfattande sältan i kräftornas smak med vin, men det går.  Vin är en utmärkt dryck till kräftorna, om du väljer rätt. 

Rätt vin till kräftorna

Tänk på följande saker när det är dags att välja vin till kräftorna:

Vita viner är en mycket enklare match än röda viner. För att utmana kräftornas sälta är det bra om det vita vinet ha en hög syra eftersom den dämpar den salta känslan i munnen.

Om vinet har en frisk syra, mineralkänsla samt en stor fruktighet i smaken lyfter skaldjurens smak och upplevelsen förhöjs.

Förslag på viner som passar till kräftskivan: 

Vilket vin passar till västerbottenpaj?

Kom ihåg att det inte bara är kräftor som står i fokus under denna omtyckta högtid. Vi låter även den klassiska västerbottenpajen, frasigt bröd, smakrik aioli samt karaktäristiska ostar stå i centrum. Utöver skaldjuren kan du ha dessa smakprofiler i åtanke vid val av vin till kräftskivan.

Vilken dryck som passar bäst till vilken osttyp kan skilja sig avsevärt. Förr så valde man nästan uteslutande rött vin till ostbrickan men på grund av att många ostar innehåller en större mängd umami är det inte optimalt, speciellt inte om vinet innehåller någon form av strävhet. Smaka istället ovanstående halvtorra riesling till osten, kanske blir du förvånad över hur den här vinstilen tenderar att bära en stor variation av smaker. Även en fruktig och torr sauvignon blanc är god till många ostar, särskilt till getost såsom t.ex. chèvre. Här kan du läsa mer om hur du kombinerar ost och vin.

Vilket vin ska jag servera till desserten?

Ingen måltid är komplett utan någonting sött som kickar igång energinivåerna. Särskilt under kräftskivan som vi vet ibland håller på till långt inpå natten. 

Vårt tips är att kompensera för den lätta maten med en maffig dessert såsom en krämig tiramisù, en chokladmousse eller, ta tillvara på säsongens frukter och bär genom att göra en smulpaj. 

Bryt av matens sälta och vinets syrlighet med ett avslut där sött möter sött. Låt gärna dessertens karaktär vara vägledande för valet av vin. 

Förslag på desserter till kräftskivan

Chokladmousse och Lambrusco dolce.

Smulpaj med vanlijsås och Moscato d'Asti.

Se de viner som är mest populära just nu och gör din beställning. Snabb leverans hem till dörren! 

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan