Vin till kräftor?

Kategorier: Vinskolan

Kräftsäsongen står inför dörren och snart är det dags att duka upp och bjuda in till fest. Oavsett om du planerar en större tillställning eller en mindre kräftskiva är det hög tid att spana in vilka viner som passar till årets kräftfrossa!

Allt som oftast är det starksprit och öl som står i fokus på traditionsenliga kräftskivor. Och medan det kan tyckas knepigt att balansera den omfattande sälta som de röda skaldjuren bär så är även vin en utmärkt dryck till kräftorna. 

Den sjunde augusti är det svensk kräftpremiär och vi har samlat de bästa tipsen när det gäller att hitta ett gott vin till kräftskivan. 

Att välja vin

Tänk på följande saker när det är dags att välja vin till kräftorna:

Vita viner är en mycket enklare match än röda viner. För att utmana kräftornas sälta är det bra om det vita vinet ha en hög syra eftersom den dämpar den salta känslan i munnen.

Om vinet har en frisk syra, mineralkänsla samt en stor fruktighet i smaken lyfter skaldjurens smak och upplevelsen förhöjs.

Prova till exempel:

Glöm inte osten!

Kom ihåg att det inte bara är kräftor som står i fokus under denna omtyckta högtid. Vi låter även den klassiska västerbottenpajen, frasigt bröd, smakrik aioli samt karaktäristiska ostar stå i centrum. Utöver skaldjuren kan du ha dessa smakprofiler i åtanke vid val av vin till kräftskivan.

Vilken dryck som passar bäst till vilken osttyp kan skilja sig avsevärt. Förr så valde man nästan uteslutande rött vin till ostbrickan men på grund av att många ostar innehåller en större mängd umami är det inte optimalt, speciellt inte om vinet innehåller någon form av strävhet. Smaka istället ovanstående halvtorra riesling till osten, kanske blir du förvånad över hur den här vinstilen tenderar att bära en stor variation av smaker. Även en fruktig och torr sauvignon blanc är god till många ostar, särskilt till getost såsom t.ex. chèvre. Här kan du läsa mer om hur du kombinerar ost och vin.

Dessert

Ingen måltid är komplett utan någonting sött som kickar igång energinivåerna. Särskilt under kräftskivan som vi vet ibland håller på till långt inpå natten. 

Vårt tips är att kompensera för den lätta maten med en maffig dessert såsom en krämig tiramisù, en chokladmousse eller, ta tillvara på säsongens frukter och bär genom att göra en smulpaj. 

Bryt av matens sälta och vinets syrlighet med ett avslut där sött möter sött. Låt gärna dessertens karaktär vara vägledande för valet av vin. 

Prova till exempel:

Chokladmousse och Lambrusco dolce.

Smulpaj med vanlijsås och Moscato d'Asti.

Se de viner som är mest populära just nu och gör din beställning. Snabb leverans och fri frakt - enda hem till dörren! 

Relaterade produkter