• Fri frakt hem till dörren
  • Trygg e-handel
  • Kundbetyg 4.6 / 5 • 28 426 omdömen
  • Nöjd kund-garanti

Varukorg

Att betala
Till kassan

Vin till kräftor?

Kategorier: Recept

“Kräftor kräva dessa drycker” skrev konstnären och författaren Albert Engström och syftade nog närmast på öl, snaps och brännvin. Det är just starksprit och öl som är kutym vid kräftskivor, men för alla oss som gärna njuter av ett glas vin till de röda skaldjuren kommer här en guide så att du kan matcha de salta smakerna på bästa sätt!

Den 7 augusti varje år är det kräftpremiär och borden dukas upp med kräftor, pajer och färgglada hattar! För vissa är snaps och öl det självklara dryckesvalet och kräftornas smaker av sälta samt umami gör det inte helt lätt att matcha med vin, varför vi kallade in våra sommelierer för proffstips:

Mer än bara kräftor

Glöm inte bort att kräftskivan är så mycket mer än bara kräftor. Här finns den goda västerbottenpajen, frasigt bröd, ostar och aioli som går utmärkt att servera ihop med vin. Så ta med ditt röda favoritvin och njut av kombon som är svårslagen, rödvin och ost! Här kan du läsa mer om hur du kombinerar ost och vin.

Vin till kräftor

Har du bestämt dig för att hitta ett vin som passar till kräftorna finns det några saker att tänka på:

Håll dig till vita viner som är en mycket enklare match än röda viner. Tänk också på att kräftorna innehåller mycket sälta eftersom man kokar dem med mycket salt. Därför behöver det vita vinet ifråga en hög syra som dämpar den kraftigt salta känslan i munnen, men också för att inte saltet ska döda smaken på vinet.
Om vinet har en frisk syra, mineralkänsla samt en stor fruktighet i smaken kommer det fungera väl till de läckra skaldjuren.

Till exempel:

Helt enkelt så möter sältan i kräftorna syran i vinet & umamin i kräftorna möter frukt och sötman i vinet.

Vi önskar er en trevlig kräftskiva här på Vinoteket.com!

Relaterade produkter