Aligoté, doldisen i vita Bourgogneviner
(61)På den gröna druvan Aligoté gör man vitt vin med hög syra och unik friskhet samt mousserande viner. Perfekt till fisk och skaldjur.
Vad är aligoté?
Aligoté är en grön vindruva som främst odlas i Bourgogne-regionen i östra Frankrike. Druvan ger vita viner med hög syra och fräschör, ofta med inslag av gröna äpplen, citrus och mineral. Aligoté har länge stått i skuggan av den mer kända chardonnay-druvan, men på senare år har den fått ett uppsving och allt fler vinmakare väljer att satsa på denna spännande druva.
Vinodlare använder den gröna druvan med namnet Aligoté. Den härstammar från klassiska Bourgogne för att producera vita viner. Den druvan och chardonnay är de enda två druvor som får användas i vit bourgogne. Det är den näst mest populära gröna druvan efter chardonnay i Bourgogne. Druvan går att använda till både vanliga och mousserande vita viner. Det är en korsning mellan Pinot Noir och Gouais Blanc. Aligoté är också en viktig del i flera mousserande vita viner från Bourgogne. Crémant de Bourgogne är ett exempel på ett mousserande vitt vin som innehåller den här druvan.
En klimattålig druva
Aligoté är en druva som mognar tidigt på säsongen så den fungerar även i kallare klimat vilket gör den uppskattad och populär i länder såsom Bulgarien, Ukraina och Ryssland. Även i Kanada och USA odlas detta gröna guld. Druvan går i andra länder under namn som Alligotay, Beaunie och Giboulot.
Var odlas aligoté?
Aligoté-druvan trivs bäst i svala klimat och odlas främst i Bourgogne, med tyngdpunkt i appellationerna Bouzeron, Rully och Montagny. Druvan förekommer även i andra delar av Frankrike, såsom Champagne och Loire, samt i mindre skala i andra länder som USA och Australien.
Hur produceras aligoté?
Aligoté-viner produceras oftast utan fatlagring för att bevara druvans naturliga fräschör och syra. Druvorna skördas för hand och pressas varsamt för att undvika att bittra tanniner extraheras från druvskalen. Musten jäses sedan på ståltank vid låga temperaturer för att ge vinet en ren och fruktdriven karaktär.
Hur smakar aligoté?
Aligoté är relativt anonym i sin smak, trots dess fina friskhet och höga syra. Druvan ger ett friskt och fruktigt vin med doft och smak av bland annat syrligt äpple, citrusfrukt och örter. Karaktäristiskt för druvan är den höga syran i eftersmaken, vilket är ett resultat av den mineralrika jorden i Bourgogne-regionen. Med sin uttalade friskhet använder vinodlare gärna Aligoté som bas i många andra viner. Den är även bas i den franska drinken Kir.
Mat till som passar till aligotéviner
Det går bra att avnjuta dessa viner som de är. Men druvan har även den unika kvaliteten av att inte ta över vegetariska rätter eller en somrig sallad. Viner på den här druvan passar också utmärkt till skaldjur, ostron och grillad fisk. Viner på Aligoté-druvan balanserar upp rätterna med sin tydliga citrussmak och friskhet. Även smaken av örter och mineraler gör att den möter upp och harmoniserar det som är salt och smakar hav. Ett tips är även att prova ett vin med Aligoté tillsammans med getost, något som gifter sig överraskande väl.
-
Comte de Beylac Rouge
109kr
149kr
-
MAN Jan Fiskaal Merlot 2021
99kr
119kr
-
Duca di Saragnano l'Opera 2022
149kr
199kr
-
Casa Rural Tinto
99kr
129kr
-
Château Tasta Fronsac 2020
149 kr
-
Maison 1982 Bordeaux
109kr
129kr
-
Yamira Merlot 2022
99 kr
-
Alain de la Treille Merlot 2021
119kr
149kr
-
Sol del Oro Merlot 2022
99 kr
-
MAN Organic Red Blend 2020
129 kr
-
Château Piconat 2021
129 kr
-
Château Lion Noir 2020
159 kr
-
Småskaligt från Bordeaux
1 299kr
Visar 24 av 61 produkter