Bodegas Barahonda El Bicho Raro 2019
Senaste tillskottet i Barahondas portfölj är en Tintorera-dominerad smakmaskin från Yecla!
Fruktigt, djupt vin med mycket ekfatstoner, kryddor och röda bär. Medelfyllig till fyllig smak med vinbär, körsbär, plommon och rostade fat. Sköna chokladtoner med peppar, frisk syra och bra tanninstruktur.
229kr
- Lagerstatus:
- 32 st
- Fri frakt hem till dörren
- Nöjd kund-garanti
- Säkra betalningar
Årgångar i lager
Beskrivning
Bodegas Barahonda grundades 1925 i Yecla i sydöstra Spanien (strax väster om Alicante) och är regionens gigant med sina 150 hektar vinodlingar. Regionen är fortfarande relativt okänd men börjar, tillsammans med grannen Jumilla, oftare och oftare nämnas för sina prisvärda och spännande viner. Barahonda är en partner till oss sedan många år tillbaka och producenten har gått från klarhet till klarhet och har nyligen byggt ett helt nytt, toppmodernt vineri som ytterligare bärgar för toppkvalitet till kanonpriser. Vi ser fram emot alla nya lanseringar de bjuder på! “Bicho raro” betyder udda insekt vilket oftast används i spanskan för att beskriva någon som är annorlunda med lite slang. I detta fallet är vinet udda i och med att det inte är Monastrell-druvan som dominerar (vilket den gör i de flesta andra viner från producenten) utan Tintorera. Yeclatopp!
Passar till
Ett komplext och relativt stort vin som passar ihop med en bred palett av mat som alla typer av kraftigare kötträtter, grytor, lagrade ostar och patéer. Servera riktigt svalt för att låta frukten skina, mellan 16-18 grader.
Utmärkelser
93 poäng James Suckling
Produktinformation
- Lagerstatus
- 32 st
- Lagring
- Drick nu eller inom 2 år
- Karaktär
- Stramt & Nyanserat
- Land
- Spanien
- Region
- Murcia
- Distrikt
- Yecla
- Producent
- Bodegas Barahonda
- Huvuddruva
- Tintorera
- Druvor
- 70% Tintorera, 20% Syrah, 10% Monastrell
- Typ
- Kork
- Passar till
- Volym
- 750 ml
- Sockerhalt
- <0.3g/100ml
- Alkoholhalt
- 15%
-
Bodegas Barahonda
En riktig gigant inom vinmakeriet.
Bodegas Barahonda som är beläget i sydöstra Spanien är idag en av regionens största vinproducenter med en anrik historia. -
Tintorera
Fransmannen Henry Bouschet lyckades under 1800-talet att skapa denna otroligt lyckade korsning av druvorna Grenache och Petit Bouschet. Tintoreras födelseplats anser fransmännen därför vara Languedoc i södra Frankrike.
-
Murcia
“Europas fruktträdgård”! Här odlas det en hel del citrusfrukter och tomater men även vindruvor. Däremot är Murcia en utav de mindre kända vin-områderna i sydöstra Spanien, beläget mellan Andalucia och Valencia. Vi är alltså nära medelhavskusten. Denna region är hemorten för Monastrell-druvan.
-
Stramt & Nyanserat
Stramheten i ett vin kan komma både från druvans skal samt från ekfaten. Alltså tanninerna i vinet. Torrheten kan upplevas både i gommen, på tandköttet och på tänderna.