Årgångar i lager

 • 2019
  229 kr
  750 ml
  Senaste tillskottet i Barahondas portfölj är en Tintorera-dominerad smakmaskin från Yecla!
 • 2020
  249 kr
  750 ml
  Tintorera-dominerad smakmaskin från Yecla!

Beskrivning

Bodegas Barahonda grundades 1925 i Yecla i sydöstra Spanien (strax väster om Alicante) och är regionens gigant med sina 150 hektar vinodlingar. Regionen är fortfarande relativt okänd men börjar, tillsammans med grannen Jumilla, oftare och oftare nämnas för sina prisvärda och spännande viner. Barahonda är en partner till oss sedan många år tillbaka och producenten har gått från klarhet till klarhet och har nyligen byggt ett helt nytt, toppmodernt vineri som ytterligare bärgar för toppkvalitet till kanonpriser. Vi ser fram emot alla nya lanseringar de bjuder på! “Bicho raro” betyder udda insekt vilket oftast används i spanskan för att beskriva någon som är annorlunda med lite slang. I detta fallet är vinet udda i och med att det inte är Monastrell-druvan som dominerar (vilket den gör i de flesta andra viner från producenten) utan Tintorera. Yeclatopp!

Passar till

Ett komplext och relativt stort vin som passar ihop med en bred palett av mat som alla typer av kraftigare kötträtter, grytor, lagrade ostar och patéer. Servera riktigt svalt för att låta frukten skina, mellan 16-18 grader.

Utmärkelser

93 poäng James Suckling

Produktinformation

Lagerstatus
32 st
Lagring
Drick nu eller inom 2 år
Karaktär
Stramt & Nyanserat
Färg
Rubinrött med blå kant
Land
Spanien
Region
Murcia
Distrikt
Yecla
Producent
Bodegas Barahonda
Huvuddruva
Tintorera
Druvor
70% Tintorera, 20% Syrah, 10% Monastrell
Typ
Kork
Passar till
Volym
750 ml
Sockerhalt
<0.3g/100ml
Alkoholhalt
15%
Se även
 • Producent

  Bodegas Barahonda

  En riktig gigant inom vinmakeriet.
  Bodegas Barahonda som är beläget i sydöstra Spanien är idag en av regionens största vinproducenter med en anrik historia. 

 • Huvuddruva

  Tintorera

  Fransmannen Henry Bouschet lyckades under 1800-talet att skapa denna otroligt lyckade korsning av druvorna Grenache och Petit Bouschet. Tintoreras födelseplats anser fransmännen därför vara Languedoc i södra Frankrike.

 • Region

  Murcia

  “Europas fruktträdgård”! Här odlas det en hel del citrusfrukter och tomater men även vindruvor.   Däremot är Murcia en utav de mindre kända vin-områderna i sydöstra Spanien, beläget mellan Andalucia och Valencia. Vi är alltså nära medelhavskusten. Denna region är hemorten för Monastrell-druvan.

 • Karaktär

  Stramt & Nyanserat

  Stramheten i ett vin kan komma både från druvans skal samt från ekfaten. Alltså tanninerna i vinet. Torrheten kan upplevas både i gommen, på tandköttet och på tänderna.