Hur tillverkas ett rosévin?

Har du funderat över hur man tillverkar rosé? Här tänker vi berätta om de vanligaste metoderna samt slå hål på några myter om det härliga rosévinet!

Får man göra rosévin genom att blanda ett rött och ett vitt vin?

Svaret på den fråga är faktiskt nej, (iallafall om man talar om roséproduktion inom Europas gränser)

Inom EU är det alltså inte tillåtet att blanda ett rött och ett vitt vin för att skapa ett rosévin. Det finns dock ett undantags-distrikt. kan du gissa vilket? Om inte får du veta svaret längre ned.

Historiskt sett så har rosévin framställts med en rad olika metoder, men idag är det nästan uteslutande ett sätt som man vanligtvis använder sig av.

Innan vi berättar om vilken metod det är, så vill vi slå hål på en tråkig myt. 

Nämligen myten om att ett mörkt rosévin alltid är sött. Den mörkare färgen handlar helt enkelt om att vinet haft kontakt med druvans skal en längre tid och har därför ingenting med sötman att göra. Något som dock kan ge en hint av färgen på vinet är, att ett mörkare rosévin kan ha en tydligare struktur och mer intensitet i smaken än ett ljust laxrosa. Detta på grund av att det sitter tanniner på druvans skal, som vid längre kontakt med musten frigörs. Färgen på ett rosé kan variera från nästan vitt till nästan rött och smaken kan variera precis lika mycket där emellan. Testa dig fram för att hitta just din favoritstil. Men du, låt inte färgen avgöra. 

Blåa druvor som jäses som vita viner

Alltså, vid framställning av rosévin så använder man sig nästan alltid av blåa druvsorter som annars blir till röda viner, men här jäses druvmusten vid lägre temperaturer än vid framställningen av ett rött vin. Faktiskt precis lika svalt som när man producerar ett vitt vin, mellan 15-20 grader. Jäsningen sker på ståltank och nästan aldrig på ekfat. Detta för att behålla fräschören i vinet. Ett rosévin bör avnjutas i sin ungdom. Såklart finns alltid undantag, men generellt så är tanken att vinet ska avnjutas som ungt, friskt och härligt bärigt.

Hur går det till?

Genom direktpress (kort maceration), vilket innebär att skalen från mörkt röda vindruvor ligger och drar med i druvjuicen under en kort period precis efter krossning och då frigörs färgämnet (antocyanin) från skalet. Detta sker antingen när det ligger kvar i pressen, eller en stund i tanken där jäsningen sker och detta gör att man kan laka ut den önskade färgen och efter det separera resterna från juicen med antingen avrinning eller pressning. 

Så var inom EU är det då tillåtet att blanda i en liten mängd rött vin till ett vitt för att få fram ett rosévin? Champagne är svaret på den frågan. Dock är det ovanligt även där att få fram ett rosévin på det viset. Utanför EU, som till exempel i USA, är det dock vanligt med just den typen av blandningar för att få fram ett rosa vin.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan