• Fri frakt Fri frakt
  • Snabb hemleverans Snabb hemleverans
  • Trygg e-handel Trygg e-handel

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon är världens kändaste blå druvsort och även den mest odlade druvan. Cabernet Sauvignon är, tillsammans med Merlot, den stora stjärnan i varje Bordeaux-vin. På 1700-talet gick Cabernet Sauvignon under namnet Petite vidure i Bordeaux som förövrigt är druvans ursprung.

Cabernet Sauvignon är en liten druva med ett tjockt skal och är väldigt tålig, tacksam och lättodlad. Smakprofilen är väldigt aromatisk där man ofta beskriver vinet med smaker som av svarta vinbär, mocka, tobak, grön paprika, läder och när Cabernet Sauvignon fått lagras och vila på franska ekfat får även vinet smak av mjölkchoklad och vanilj. Har vinet där emot legat på amerikanska ekfat framstår mer noter av gräddkola och kokos. Med andra ord, vill du ha ett vin med tuffhet och bra tanninstruktur som passar till smakrika kötträtter, då hamnar du sällan fel om du satsar på ett vin gjort på Cabernet Sauvignon druvan.

Mamma och pappa till Cabernet Sauvignon är den blå druvan Cabernet Franc och den gröna druvan Sauvignon Blanc. Cabernet Sauvignon har sitt ursprung i Bordeaux men framförallt från den vänstra stranden där den är självaste arbetshästen och huvud druvan i blandningarna. I Bordeaux gör man alltid så kallade Bordeaux blends och då är Cabernet Sauvignon i samklang med (Merlot som är vanligast att blanda upp med) men även med Cabernet Franc, Malbec och Petite Verdot men då med ytterst liten andel i blenden som max brukar det tillsättas 2 % av just Petite Verdot då det är en mycket kraftfull druva. Som tidigare nämnt odlas dock Cabernet Sauvignon i nästan hela vinvärlden men druvan är kanske mest känd för sin kvalitet efterföljande Bordeaux i USA och då främst i Kalifornien och Napa Valley. Stora delar av Sydamerika men mestadels och framförallt Chile, Australien med Margaret River som kronbärare för de bästa vinerna på druvan och inte att förglömma Sydafrika. När Cabernet Sauvignon kommer från nya världen är det vanligast att inte blanda upp druvan men såklart förekommer en hel del Bordeaux blends även där och detta för att få till likande stil på vinet som när det kommer från just Bordeaux. Det förekommer även en del blandningar på Shirazdruvan.

Odlas i land: Hela Europa, Nord- och Sydamerika, Australien, Nya Zeeland, Sydafrika, Asien

Kända distrikt: Bordeaux, Napa Valley (Kalifornien), Coonawarra (Södra Australien), Maipo (Chile)

Karaktärsdrag: Ofta hög tanninstruktur (sträva) och hög fruktsyra, men inslag av svarta vinbär, cederträ, paprika.

Passar till: Stekt och grillat rött kött


Hittar du inte vinerna du söker?

Leta vidare i våra populäraste kategorier: