Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Mousserande vin & bubbel

(44)

Bubbelvin, mousserande, frizzante - här finns bubbel för alla! Cava, prosecco, crémant, champagne och spumante är gott. Men håll även ögonen på pét nát och lambrusco.

Vad är mousserande vin?

Mousserande vin finns i flera olika stilar och tillverkas på flera olika platser runt om i hela världen. Det som sammanlänkar dem är att de är bubbliga men hur de får sin mousse skiljer sig åt. Mousserande vin tillverkas också på flera olika druvsorter.

Några av de vanligaste bubbelvinerna är: cava, prosecco, crémant, champagne och spumante men bubbelälskare gör även rätt i att hålla ögonen på pét nát, lambrusco och mousserande från södra England.

Hur tillverkas mousserande vin?

Det finns flera metoder för att tillverka mousserande vin - champagnemetoden och charmat-metoden är de två vanligaste.

Vad är Champagnemetoden?

Det som utmärker champagnemetoden är att vinet jäser en andra gång på flaska och på så sätt får sina bubblor.

Den kallas även den traditionella metoden och är den äldsta. Det sägs att den uppkom av en slump redan i mitten av 1500-talet då en munk glömde några flaskor vin i en grotta. De jäste sedan en gång till i flaskan och bubblor uppstod.

Det här är en avancerad och dyr metod om den tillämpas enligt konstens alla regler. Champagne, crémant, spumante och cava tillverkas till exempel med champagnemetoden

Vad är Charmat-metoden?

Charmat-metoden används för att göra lättare bubbelviner som bäst avnjuts inga och friska. Såsom Prosecco. I den här metoden får vinet sina bubblor i en trycktank innan det tappas på flaskan.

Hur smakar mousserande vin?

Mousserande vin är vanligtvis vitt och torrt, men det finns även mousserande rosévin, sött mousserande vin och (tro det eller ej) rött vin som är mousserande. Alla bubbelviner varierar i sin torrhet, fruktighet och sötma. Storleken på bubblorna och bubblornas intensitet varierar också.

Vilket mousserande vin är bäst?

Det som smakar godast i din mun. Smak är subjektivt och kan inte bedömas. Det mousserande vin som har högst status är champagne. Det är dyrast och mest prestigefullt. Det finns även kvalitetsskillnader mellan olika Champagner. Det anses till exempel extra fint om en Champagne är Millesimé vilket betyder årgångschampagne. I Frankrike delas även vinfälten upp i vilka som har de bästa lägena - Premier Cru, Grand Cru. Dessutom har vissa Champagnehus ett bättre rykte än andra. En djungel med andra ord. Därför rekommenderar vi att du bedömer bubblet med dina egna smaklökar istället.

I vilket glas ska bubbelvin serveras?

Mousserande vin serveras oftast i långa och smala vinglas, så kallade flûte. De håller bubblorna i glaset längre. Men, det blir allt vanligare att servera bubbelvin i bredare glas som ser mer ut som vanliga vinglas. Det får dofterna att framhävas. Även breda champagneglas à la 20-tal är fina att dricka lite sötare bubbel i, såsom ett Moscato d'Asti. 

Vad är skillnaden mellan Champagne, Prosecco & Cava?

Det enkla svaret är att de produceras på olika ställen. Champagne i vindistriktet Champagne, cava i Spanien och Prosecco i norra Italien. De finns i varierande kvalitet, stil och prisklass men varje kategori har särskilda regler för hur det måste produceras för att få bära namnet på etiketten.

Vilken mat till mousserande vin?

Det beror på vilken typ av bubbelvin det är. Bubblorna i vinet fräschar upp munnen vilket gör det väldigt användbart till bords. En lätt, frisk och torr cava är till exempel god med milda, spanska ostar och charkuterier. En champagne kan hitta sin perfect match i friterad mat eller en fet pizza. Till en fruktig och päronsplitts-smakande prosecco kan mer heta smaker serveras. Lär dig mer om att kombinera vin och mat i den här guiden. 

Vad är brittiskt bubbel?

Likt Champagne så har södra England en unik jordmån bestående av kalkrik fossil, och även liknande klimat. Så sent som 1980-talet började man tillverka mousserande vin på samma sätt som i Champagne och med samma druvsorter pinot noir, pinot meunier och chardonnay. En kvalitetsförbättring har skett avsevärt de senaste åren och vinerna har uppmärksammats internationellt. Dock är produktionen inte stor och prisbilden är relativt hög.

Vad finns det för bubbel på Nya Zeeland? 

Med läran från, och med nära samarbeten med firmor i Champagne skapas eleganta och klassiska mousserande viner. Med ett extremt kvalitetstänk och med minst 18 månaders lagring på sin jästfällning blir resultatet allt som oftast väldigt bra utan att vinerna behöver kosta en förmögenhet. Mestadels av produktionen sker i Marlborough, Hawke´s Bay och Gisbourne och då med de klassiska druvorna pinot noir och chardonnay.

Produceras det mousserande vin i Australien?

Här produceras både högt och lågt, men något som är lite extra kul och värt att prova på, är Sparkling Shiraz vilket är ett mousserande vin gjort på röd druvmust istället för vit. Vinerna är fylliga, fruktiga och har allt som oftast en hel del struktur. Gällande vita mousserande viner, så sticker vinerna från Yarra Valley och Adelaide Hills ut med sitt svala klimat och sin goda kvalitetsmedvetenhet.

Görs det mousserande vin i Sydafrika?

Cap Classique är ett mousserande vin som framställts enligt den traditionella metoden i Sydafrika och Western Cape. Mestadels är druvorna till vinet bestående av Chardonnay och pinot noir. De bästa exemplaren vilar minst ett år på sin jästfällning. Detta ger den där härliga autolytiska tonen som så många uppskattar i bubbel från Champagne till exempel.

Görs det bubbelviner i USA?

I Kalifornien - Napa Valley samt Sonoma - skapas det högkvalitativa mousserande viner. Här skapar ett par välkända Champagnehus fina mousserande viner på druvsorterna chardonnay och pinot noir. 

Ladda in fler produkter +

Visar 24 av 44 produkter