Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Petit Chablis – Allt annat än Petit

Chablis’ norra Bourgognes svar på topp: Chardonnay

I norra Frankrike, intill floden Yonne i Bourgogne, ligger vitvinsdistriktet Chablis. Chablis delas in i fyra olika ”kvaliteter”: Petit Chablis, Chablis Village, Chablis Premier Cru och Chablis Grand Cru.

Druvorna för de två sistnämnda växer uteslutande på den unika jordmånen Kimmeridgen, vilket är en fossil, snäckskal och kalkrik lera. Förklaringen till detta anses vara det som utpräglar Chablis’ två högsta klassificeringar och ger den strama och rökiga mineraliteten till vinerna medan de flesta Petit Chablis rankor växer i den lite mörkare Portland-leran, som ger något mer fruktigare smakprofil till vinerna.

Men något som är klart tydligt är att de alla fyra kvaliteterna skiljer sig från övriga världens Chardonnay-viner.

En vanlig mening att få höra är, ”jag gillar inte Chardonnay men jag älskar Chablis”.

Detta är en förståelig kommentar eftersom Chardonnay är en så pass terroir-känslig druva, alltså en druva som lätt plockar upp sin omgivning vad gäller klimat, jordmån, ekfatslagring etc. Vilket gör att en Chardonnay som är varmodlad och lagrats på nya ekfat inte smakar någonting som en svalodlad, ståltanksjäst Chablis.

Med det sagt kan man ju lätt tro att det endast är Premier Cru och Grand Cru som är värda att vända blicken åt men då går man verkligen miste om något.

Ingenting går upp mot en frisk, krispig och läcker stenmineralig Petit Chablis till de subtila och eleganta skaldjuren. All Chablis har sin plats och Petit Chablis har många kompisar i köket och passar bra mycket bättre än en kärv och omogen Grand Cru Chablis.

Såklart är det som med alla viner där ute på marknaden från de välrenommerade vingårdarna i Bourgogne. Det är lätt att köpa grisen i säcken om man bara läser på namnet vart vinet kommer ifrån. Långt ifrån alla vinmakare i Bourgogne är seriösa och det är mer än viktigt att känna till producenten än något annat. Men vad man kan vara säker på är att det går att hitta helt makalösa viner med Petit Chablis utskrivet på flaskan som är redo att avnjutas direkt och ger en härlig smaksymfoni.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan