Lammytterfilé med gremolata och krämig gratäng!

Comfort food! Vad är det då? Detta begrepp innehar olika definitioner för alla men något som ligger oss extra varmt om hjärtat är lammytterfilé med gremolata och en god, krämig rotfruktsgratäng. Recept och vintips till måltiden följer nedan.

Vilket vin passar till? Rosastekt lamm till ett kryddigt Rhônevin skapar smakäktenskap i ren magi! Den adderade örtiga gremolatan lyfter det ännu en nivå. Den varma, mörka fruktigheten i vinet och krämigheten i gratängen rundar av syran i vinet och skapar total harmoni.

Recept:

Lammet är härligt rosa vid 58 grader.

Stek på hög värme tills köttet fått fin yta i en rejäl klick smör, god olivolja, hela vitlöksklyftor (ett gäng!) ett par färska timjankvistar i pannan, ös så det fräser. Sänk sedan temperaturen och kontrollera med termometer. Ta av vid 54 grader och låt vila i ca 10 minuter.

Gremolata

  • Saften av en citron plus det rivna skalet 
  • 2 dl finhackad bladpersilja
  • 2 finhackade vitlöksklyftor 
  • 1 dl god olivolja
  • salt & svartpeppar

Potatis- och palsternacksgratäng

  • 800 g potatis
  • 3 stora palsternackor
  • 1 stor gul lök
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 4 dl vispgrädde1 dl mjölk
  • salt & peppar efter behag
  • 1,5 dl riven lagrad ost efter smak till gratinering

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Skala potatis och palsternacka, skiva dem tunt, (gärna i matberedare)
  • Blanda alla ingredienser, utom den rivna osten, i en stor bunke, det är enklast att använda händerna. Häll över blandningen i en ugnssäker form 
  • Tillaga mitt i ugnen tills rotfrukterna är mjuka och gratängen har fått en fin gyllene färg, ca 45-50 minuter. OBS strö över den rivna osten när ca 20 min av tillagningstiden återstår
  • Känn så potatis och palsternacka är mjuka. Är den inte klar så dra på folie och kör en stund till.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept