Äkta italiensk Tiramisù

Den vinnande kombinationen av en mascarpone-kräm, bittersött kaffe med en hint av marsala-vin, mjuka kex och kakao har gjort Tiramisù till en klassiker - i Italien och över hela världen.

Tiramisù är en av de mest kända italienska desserterna. Kombinationen av den lena mascarpone-krämen, bittersött kaffe med en hint av marsala-vin, mjuka kex och kakao har blivit en klassiker - i Italien och över hela världen. Den görs i många olika varianter, ibland med jordgubbar, citron, pistagenötter eller nutella. Men det här är orginalreceptet, så som den serverades på det historiska restaurangen "Il Becchiere" i Treviso i nordöstra Italien där (enligt vissa) allt hade sin början. 

Gör så här:

  1. Dela äggen i vitor och gulor.
  2. Vispa äggulorna och sockret till en ljusgul, skummig smet. Använd elvisp.
  3. I en annan skål, rör mascarpone med en sked eller gaffel till en len och jämn smet.
  4. Diska och torka noggrant av visparna.
  5. I ytterligare en skål, vispa äggvitorna till ett hårt skum. Skålen ska gå att vända upp-och-ned utan att innehållet rinner ut.
  6. Blanda mascarpone-smeten med äggula-och-socker-smeten tills helt slät.
  7. Blanda försiktigt ned äggvite-skummet och försök att behålla så mycket som möjligt av fluffigheten.
  8. Blanda kaffe och Marsala-vin i en skål.
  9. Doppa kexen och lägg i formen. Varva med krämen i lager. 
  10. Ställ i kylen i minst 3 timmar. Gärna över natten.
  11. Pudra över kakao innan servering.

Ingredienser 1 form 20x30 cm

750 g mascarpone (ost)

250 gram savoiardi (kex)

3 dl starkt kaffe (sötat)

5 färska ägg

1 1/3 dl socker

Kakao

Vintips!

Servera till ett sött, vitt bubbligt Moscato d'Asti, ett glas Marsala från Sicilien eller ett rött, sött och bubbligt Lambrusco (det blir extra gott om du serverar tiramisun med färska bär). Väldigt gott även med en espresso gjord enligt konstens alla regler. 

Buon apetito!

Se de viner som är mest populära just nu och gör din beställning. Snabb leverans hem till dörren! 

Mer från Recept

Visa mer från Recept