Garganega
(50)Soavevinets främsta ingrediens och Venetiens gamla druva. Garganega är en svåridentifierad druva som ofta förväxlas med liknande druvsorter. En anspråkslös druva, men ack så viktig i framställningen av soaveviner.
Garganega är en svåridentifierad druva som ofta förväxlas med andra druvsorter. På egen hand är det en enkel och anspråkslös druva men utgör ett viktigt tillskott i framställningen av soaveviner.
Historik
Garganega är druvan som har hängt med riktigt länge. Det finns källor från 1200-talet som påvisar dess existens då gastronomen Pietro de Crescenzi nämner den. Druvan förknippas framför allt med soaveviner där den också utgör huvudingrediensen. Forskning har visat att Garganega och Grecanico Dorato på Sicilien och Malvasía de Manresa från Katalonien i Spanien är samma druvsort. Det finns även genetiska likheter mellan Garganega och Corvina Veronese, Oselata, Rondinella och Dindarella. Det innebär att det går att dra slutsatsen att druvan härstammar från det aktuella området. Numera finns den enbart i Venetien och i distriktet Soave. Under 1980-90-talet fick Garganega ett skamfilat rykte men flera vingårdar försöker idag ge druvan nytt liv och räknar snart med att den är tillbaka i topp som drottning bland italienska vita druvor.
Karaktär
Druvan mognar sent och har likheter med Pinot Gris eftersom dess rosa skal gör att vinerna får en vacker och gyllene kopparton. Dofter som karaktäriserar är solmogna päron, aprikoser, mandel, persikor och sviskon. Vinet har en behaglig syrahalt och lämnar kvar en friskhet med en eftersmak av mineral och apelsin.
Serveringsförslag
Garganega ger ett anonymt, neutralt vin vilket gör att den passar till fågel, fisk och ost. Det passar däremot inte till kryddstarka rätter där den inte kommer till sin rätt utan försvinner i sin anspråkslöshet. Med sin goda struktur och elegans gör den ostar som buffelmozzarella och taleggio till spännande och häftiga smakupplevelser. Ett garganegavin fungerar utmärkt till skaldjur och risotto. Vinet gör sig fint till klassiska fiskrätter och är förträffligt till en grillad fiskbit. Med lite tålamod låter du vinet vila i mellan sex och sju år från det att druvan har skördats till det att du öppnar buteljen. Garganega är ett vin som nästan utan undantag vinner på att vila.
-
Vitis Nostra Soave 2022
109 kr
-
MAN Skaapveld Syrah 2021
109 kr
-
MAN Skaapveld Syrah 2022
119 kr
-
MAN Hanekraai Rosé 2023
119 kr
-
Winding River Shiraz 2021
129 kr
-
Fat Baron Shiraz 2022
129 kr
-
Harbour Bridge Shiraz 2022
129 kr
-
Sibiliana I Mori Syrah 2021
139 kr
-
Victorie Rosé 2023
149 kr
-
Fire Block Old Vine Shiraz 2016
159kr
179kr
-
Redheads Barrel Monkeys Shiraz 2020
159kr
199kr
-
Château d'Agel Sensation’Ailes 2022
159kr
199kr
-
Pey Blanc Pluriel Rosé 2023
169 kr
-
Lievland Liefkoos Rosé 2023
169 kr
Visar 24 av 50 produkter