• Fri frakt, värde 199kr
  • 100% Nöjd kund-garanti
  • Över 1000 unika viner

Chablis


Chablis är ett distrikt i den franska regionen Bourgogne och anses av många vinkännare som det allra främsta distriktet i världen för framställning av eleganta vita premiumviner. Vinerna framställs uteslutande av Bourgognes gröna stolthet, Chardonnay, som i Chablis benämns Beaunois.
Läs mer om Chablis
Chablis har ett kontinentalt klimat, med kalla, långa vintrar och varma, torra somrar. Odlingarna består av kalkrik krit-och lerjord och till skillnad från vita viner från den större regionen Bourgogne, så används ekfatslagring väldigt begränsat, oftast inte alls, vilket ger mycket torra, friska viner, med mindre fruktighet och hög syra.

Vanliga karaktärsdrag för ett vin från Chablis är hög mineralitet, som ger en ton av våt sten, citrustoner, och ljus frukt, som aprikos, persika. Chablis är utmärkt som matvin och passar en mängd olika anrättningar. Prova till grillad fisk och skaldjursrätter, eller till och med sushi. Lite finare Chabliser serveras med fördel till lite smakrikare fiskrätter, asiatisk mat eller fågel. En Grand Cru, kanske med en uns av ekfatslagring passar perfekt till lite rundare rätter med inslag av smör och grädde.

Distriktet Chablis delas in i fyra appellationer:

Petit Chablis AC – Den enklaste klassificeringen, där vingårdar som har odlingar på jordtypen Portland-lera hamnar. Består av ca 800 hektar vinodlingar
Chablis AC – Den största appellationen i distriktet som omfattar omkring 3300 hektar odlingar
Chablis Premier Cru – Den näst högsta klassificeringen som omfattar 40 vingårdar och runt 800 hektar.
Chablis Grand Cru – Det finaste och högst rankade appellationen i distrikten, med endast 105 hektar vinodlingar uppdelat i sju vingårdslägen

Populärt just nu!