• Fri frakt hem till dörren
 • Trygg e-handel
 • Kundbetyg 4.6 / 5 • 22 960 omdömen
 • Nöjd kund-garanti

Varukorg

Lär dig dekantera som proffsen steg för steg

Kategorier: Vinskolan

Till att börja med, varför dekanterar man ett vin?

Främst för att ge vinet luft (nästan alla viner mår bra av luft) men också för att man vill slippa bottensats i glaset. Därför har vi stakat upp hur du kan dekantera din flaska som en riktig sommelier på restaurang. Vill du skippa nörderiet kan du ta till dig av det som du själv tycker känns rimligt.

Att ha till handa:

 1. Vinet (med säkerställd rätt temperatur)
 2. Vinöppnare
 3. Karaff
 4. Ett provningsglas
 5. Ren liten handduk
 6. Ett litet fat
 7. Tändsticksask
 8. Ett kronljus
 9. Ett förkläde
 10. Glas till din gäst/gäster

Steg för Steg:

Steg 1: Förbered med; handduk, vinöppnare samt tändsticksask i ditt förkläde. Ställ fram ljuset och vinflaskan på din arrange.

Steg 2: Presentera vinet för dem/den du ska servera vinet till, för att få bekräftat att det är rätt flaska samt ställ ut vinglasen till din gäst/gäster (kontrollera innan du ställer ned glasen att de är hela och rena).

Steg 3: Tänd ljuset med tändstickan, skär bort foliet på vinet med en forehand och en backhand, lägg sedan ned skräpet i förklädet, torka av korken med din lilla handduk för att ta bort möjligt smuts/mögel om det är en gammal flaska, öppna korken (utan att vrida ned vinöppnaren genom korken då det då finns risk för att det hamnar kork i vinet) vrid bort korken från öppnaren försiktigt och lägg ned öppnaren i ditt förkläde, torka mynningen på flaskan igen för att säkerställa att inga små korkrester finns kvar. Dofta på korken samt granska dess kondition, lägg korken på det lilla fatet och sedan fråga den/de du ska servera vinet till om dem/denne vill ha korken kvar. Ta sedan karaffen och häll i en liten mängd vin i den. Virvla runt det i karaffen för att “envinera” den, häll sedan vinet i ditt provningsglas, dofta på vinet, vänd dig ifrån din gäst/gäster och smaka av för att se om vinet är i bra kondition. Ta sedan flaskan och karaffen, håll karaffhalsen över ljuset med rätt avstånd så du inte värmer upp vinet men så att du ser det som rinner ned, häll vinet (utan kluckande) i karaffen tills dess att du ser en slöja/ avlagringar i vinet och då lämnar du resterande kvar i flaskan (finns ej fällning häller du i allt).

Steg 4: Servera gästen/gästerna vinet och fråga om de vill ha flaskan på bordet samt om de vill behålla korken annars städa bort den.

Steg 5: Släck ljuset med fingrarna och städa upp din arrange.

Steg 6: (Det roligaste steget) slå dig ned med ditt sällskap och njut!

Vill du slippa så många steg kan du införskaffa en bättre vinluftare och sätta på din flaska så går det hela mycket snabbare (dock inte lika snitsigt och kul!).