Grappa 

Italienskt hantverk
Grappa är ett områdesskyddat druvdestillat (sprit) vilket innebär att det enligt EU-lag endast får kallas för Grappa om det kommer från Italien. Det finns dock ett undantag vilket är kantonen Ticino i Schweiz.

Grappa utgör endast en promille av all världens starksprit-produktion. Men för den sakens skull är det inte en unik framställningsmetod som skapar den högt aktade drycken. 

Längre ned i texten kommer vi berätta om flera destillat med samma framställningsmetod men med olika namn beroende på ursprung.

Grappa: Hur produceras det?

Grappa är ett destillat från pressade druvrester efter vinframställning, så kallad “vinaccia” eller på svenska, “drav”. Grappa destilleras i så kallade alambics eller på italienska alambicco vilket är vackra koppar och rostfria stålpannor. Som med hjälp av just sitt kopparmaterial når upp i tillräckligt höga temperaturer där alkoholhalten är hög vilket är energisparande medan där alkoholen är lägre består pannan av rostfritt stål.

Lägsta tillåtna alkoholhalt är 37,5 % och max är 86 %. Dock spädes all Grappa ut i destilleriet med vatten och får då en konsumtionsstyrka mellan 37,5 till 60 %. Förutom vatten får destilleriet även tillsätta upp till 2 % socker samt 3 % naturliga aromer per liter. Exempelvis på aromer kan vara, örter som malört, bär som blåbär samt karamellfärg (bränt socker). Detta förutsatt att det inte förändrar grundsmaken på Grappan. Dessa tillsatser behöver inte anges på flaskan vilket då kan göra det svårt att veta om Grappan har ekfatslagrats eller om färgen har skiftat från klar till ljust gyllene.

De olika Grappa:

Grappa affinata in legno: Grappan ekfatslagrats i minst 6-12 månader på någon form av träfat. 

Grappa Invecchiata: Det betyder lagrad Grappa vilket innebär att Grappan måste ha lagrats i minst 12 månader. 

Grappa stravecchia eller Riserva: En lagring på minst 18 månader på träfat. 

Grappa givane: En helt klar Grappa som lagrats i glas eller stålbehållare i minst 6 månader och alla smaker kommer från druvorna som den består av.

Samma framställningsmetod olika namn

Framställningen av grappa sker både på blåa och gröna druvrester. Med rester menas stjälkar, skal och kärnor. När man framställer röda viner så jäses skalet med druvmusten en tid vilket gör att det finns kvar alkohol i dravet* medan det i vita viner inte gör det. Det är alltså inte tillåtet att i något annat land kalla vinaccia för Grappa. I Frankrike heter det istället Marc och i Spanien Orujo.

*dravet= Drav eller vinaccia är de druvrester som man skapar Grappa på (kärnor, skal och stjälkar)

Klassificering & Typer

De vanligaste områden för Grappaframställning ligger i den norra delen av Italien; 

Trentino-Alto Adige, Verona, Friuli och Piemonte. 

Det finns även nio områdesbeteckningar för grappa:

De nio områdesbeteckningarna

Om Grappa har någon av dessa områdesbeteckningar utskrivet på flaskan betyder det: hantverksmässigt skapat och att druvorna som den specifika Grappan består av måste vara vinifierad samt destillerad i det området som står utskrivet. 

Alkoholhalt måste uppgå till minst 40 %. 

  • Grappa di Barolo
  • Grappa Piemontese / del Piemonte
  • Grappa Lombarda / della Lombardia
  • Grappa Trentina/ del Trentino
  • Grappa dell`Alto Adige / Südtiroler Grappa
  • Grappa Veneta / eller del Veneto
  • Grappa Friulana / del Friuli

Grappa Discontinuo: 

Hantverks-grappa med hög alkoholhalt. Framställt i mindre destillerier och med fina, balanserade smakaromer.

Grappa Continuo: 

Industriellt framställd. Denna typ representerar den stora massan av Grappor på marknaden. Mer neutral smak och doft än Discontinuo.

Vilket glas avnjuts Grappan bäst i och framförallt temperatur? 

Ett tulpanglas passar perfekt att avnjuta den finstämda drycken i och temperaturen bör ligga för en ofatad Grappa mellan 10-15 grader och en fatlagrad 17-20 för bäst plocka fram de fina aromerna.

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan