Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Sangiovese

(66)

Jupiters blod

Sangiovese, som betyder Jupiters blod, är en klassisk italiensk druva som odlas i hela landet, men framförallt i Toscana. Druvan skapar rödbäriga och eleganta viner som utgör några av Italiens finaste viner såsom Chianti och Brunello di Montalcino. 

Vad är sangiovese?

Sangiovese är blå druva och den mest odlade druvsorten i Italien och ger mörka druvor med hög syra, fasta tanniner och balanserad karaktär. Druvan är synonym med de röda vinerna i Toscana och är den ensamt tillåtna druvan som kan användas i det prestigefyllda Brunello di Montalcino Docg.

Hur smakar sangiovese? 

Enklare sangiovese-viner är ofta friska och ganska sträva, med toner av körsbär, örter och choklad. De mer komplexa vinerna har ofta toner av mörka körsbär, pinjenötter, rostat kaffe och mörk choklad. Sangiovese-viner är ofta fruktiga & smakrika eller strama & nyanserade. 

I vilka viner ingår sangiovese? 

Sangiovese blandas ofta med andra druvor i så kallade Super-Toscanare. Druvan är även ryggraden till Vino Nobile di Montepulciano, som måste bestå av minst 70 % sangiovese, och de populära vinerna från Chianti, med minst 80 % sangiovese. Det är vanligt att blanda sangiovese med både inhemska italienska druvor och internationella, såsom cabernet Sauvignon och merlot, vid tillverkningen av Chianti. Idag ökar efterfrågan på Chianti gjord på endast sangiovese, så kallad Chianti Classico.

Var odlas sangiovese? 

Förutom i Italien så odlas sangiovese även i Rumänien, USA, Australien, Argentina, Chile

Vilken mat passar till sangiovese?

Vilt, kraftiga kötträtter eller smakrik pasta, och då gärna tillsammans med en tomatbaserad sås. Vi har även ett recept på tomatsoppa som fungerar mycket bra till sangiovese.

Ladda in fler produkter +

Visar 24 av 66 produkter