• Fri frakt Fri frakt
  • Snabb hemleverans Snabb hemleverans
  • Trygg e-handel Trygg e-handel

Chardonnay

Chardonnay är vinvärldens superstjärna. Chardonnay druvan är en mångsidig storsäljare som är välkänd hos de flesta vindrickare. Eftersom Chardonnay-druvan är ganska neutral i smaken kan man påverka vinets karaktär med jordmån, odling och vinframställning. 

De flesta kan hitta en variant av Chardonnay som passar just sin smak. Men hur ska man veta vilken mat som passar till? Vi har delat upp druvan i fyra olika smaktyper och tipsar här nedan om maträtter som passar till. Vill du ha en lite rundare variant, välj då en Chardonnay som är ekfatslagrad, som då går lite mer åt det smöriga hållet, med toner av kola och knäck, men med mindre fräschör. Bra exempel på högkvalitativa ekfatslagrade Chardonnayer hittar du ofta i t. ex. Bourgogne (inte Chablis), Kalifornien och Australien. Under en period på 90-talet fick dock ”ekade” Chardonnayer ett ganska dåligt rykte, då framförallt australiska producenter öste i ekspån i många av deras ganska meriokra viner, för att göra vinet mer ”exklusivt”. Det var i slutet på den hypen som begreppet ABC (anything but Chardonnay) myntades. 

Vill du istället ha ett friskare alternativ, väljer du en icke ekfatslagrad Chardonnay, som t. ex. Chablis eller en oeakad Chardonnay från Australien. Eftersom många fortfarande idag förknippar Chardonnay med smöriga, tunga smaker och Chablis-viner sällan skriver ut vilken druva vinet innehåller (det förväntas man helt enkelt veta), är det kanske inte så konstigt att roliga citat som ”Jag gillar inte Chardonnay, men tar gärna en Chablis” dyker upp titt som tätt. 

Här har vi delat upp druvan i fyra smaktyper och tipsar om maträtter till: 

Ung, oekad, svalklimats-chardonnay

Ex. Chablis och unga vita bourgogner faller inom samma kategorier.

Bra match:

Råa och lättkokta skaldjur som krabba och räkor, ångad eller grillad fisk, kyckling eller grönsaker och pasta eller risotto med vårprimörer. Krämig grönsaksoppa.

Fruktiga, obehandlad eller lätt ekad Chardonnay

Ex. Chardonnayer från lite varmare områden och gjorda i en modern stil, gärna södra Frankrike, Chile, Nya Zeeland och Sydafrika i lägre prisklass. Smidiga, ibland smöriga med smaker av melon och persika.

Bra match:

Något mastigare rätter än de som angetts tidigare. Fiskpaj och fiskkakor (särskilt laxfiskkakor). Kyckling, fläsk eller pasta med krämig sås. Ostbaserade sallader som Caesarsallad och rätter som har smaker av persika, mango eller macadamianötter, milda curryrätter med smöriga såser (som chicken makhani).

Fyllig, ekad Chardonnay

Ex. Jäsning på ektunna, ekfastlagrad eller Chardonnay med ålder, särskilt premiumviner från Australien, Nya Zeeland och Kalifornien och vita bourgogner i högre prisklass.

Bra match:

Rätter som Ägg Benedict eller till och med en biff med bearnaise. Fiskar som piggvar, grillade kalvkoteletter med svamp, sensommarprimörer som röd paprika, majs, squash och pumpa. Cheddarost.

Äldre fatlagrad Chardonnay

Ex. Vin som är ungefär 3-8 år gamla. Med ålder förvärvar Chardonnay en krämig, ibland nötig smak och krämig konsistens som kräver finare, mer delikata rätter.

Bra match:

Umami-rika rätter som grillade skaldjur, hummer eller brynta kammusslor, grillad kyckling, rätter som inkluderar vild svamp och vit tryffel. Kycklingbröst  med brynt hasselnötssmör. Havsabborre med fänkålpuré.

Vad chardonnay inte passar med:

  • Rökt fisk och kött, kinesisk mat (bättre med tysk riesling)
  • Lätta färska ostar som get- eller fårsost (bättre med Sauvignon Blanc eller något rött med ålder)
  • Brynt lax eller tonfisk (bättre med lättare rött som Pinot Noir)
  • Tomatbaserade rätter (bättre med torra italienska vita eller italienska röda)
  • Thailändska smaker (bättre med Alsace Pinot Gris eller Nya Världen Sauvignon Blanc)

Mer om Chardonnay:

Odlas i land

Över hela världen där det finns vinproduktion

Kända distrikt

ChablisChampagneBourgogneNapa Valley & Sonoma County i Kaliforninen.

Vanliga karaktärsdrag

Chardonnay har i sig en ganska neutral smak utan kännetecknas snarare av jordmån och eventuell ekfatslagring. I Chablis görs vinerna eleganta, krispiga med hög syra. I nya världen kännetecknas vinerna istället av tropiska smaker och tydliga ektoner.

Passande mat

Rätter på ljust kött, som t. ex kyckling och kalkon eller fisk och asiatiskt.

Valda filter


Hittar du inte vinerna du söker?

Leta vidare i våra populäraste kategorier: