• FRI FRAKT HEM TILL DÖRREN

Veganvänliga viner

Finns i kategori: Vinskolan

Vad innebär egentligen veganvänliga viner? Är inte alla viner veganvänliga?

Är inte alla viner veganska? 

Nej faktiskt inte. En del utav vinmakningsprocessen är när vinet ”klaras” eller filtreras, detta för att ett vin inte ska bli grumligt eller få en hinna från de proteiner som naturligt bildas i vinet när det jäser. Därför finns det lite olika metoder att tillgå.

Äggprotein eller simblåsa från fisk

Den vanligaste metoden är att filtrera vinet genom ett fint filter, men det förekommer även att man använder sig av bentonitlera eller animalier, exempelvis äggprotein eller simblåsa från fisk. Det låter kanske läskigt! Men när dessa saker tillförs så klumpar proteinerna från vinet och den tillförda klarningsprodukten ihop sig med varandra och faller till botten. Sedan tar man det klarade vinet och för över på en ny tank och då stannar dessa oönskade proteiner kvar i den gamla tanken. Detta är en process som upprepas flera gånger under tiden då vinet jäser. Med andra ord är den färdiga produkten fri från dessa animaliska proteiner för längesen.

På grund av att det tidigare varit i kontakt med varandra så får man inte säga att vinet är veganskt i de fall det klarats med animaliska proteiner. Det kan vara svårt att veta om ett vin är veganskt eller ej men här nedanför hittar du våra viner på Vinoteket.com som är veganvänliga.

Relaterade produkter

Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre. Genom att fortsätta godkänner du att webbplatsen använder cookies i enlighet med vår cookie policy.

Vinoteket is powered by Vinoteket.com ApS