Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Rött bubbel

(10)

Om du - som många andra - tror att härliga bubblor i vinvärlden bara förekommer i de ljusaste tonerna så tror du fel. Möt det röda bubblet - ett färgglatt och utsökt alternativ till de konventionella mousserande.

I regel finns det tre olika huvudtyper av rött bubbel och till dessa räknar vi Lambrusco, Brachetto d'Acqui och Mousserande Shiraz. 

Brachetto d’Acqui ursprung finner vi i italienska Piemonte. Detta mousserande rödvin är kanske främst känt för att vara en riktig chokladvän - utmärkt att para ihop med kakao i sin populäraste form. Brachetto d’Acqui är vanligtvis relativt låg på alkohol men rik på sötma och ger toner av björnbär, hallon, körsbär och kryddor.

Den mousserande Shirazen kommer från Australien och passar dig som gillar lite peppriga och lakrits-aktiga viner. Shirazen är högre i alkoholhalten och medeltorrt, medelfylligt med en medelsyra - ett välbalanserat mousserande rött som dessutom produceras i höga kvantiteter i sitt ursprungsland “down under”. 

Sist - men absolut inte minst - har vi Lambrusco. Just Lambrusco är ett populärt alternativ för de som söker sig till de röda bubblorna, kanske tack vare dess många skepnader. Här finner du allt från sött till torrt med somriga smaker av jordgubb, rabarber och blåbär.

Just Lambrusco är än så länge lite av en ovanlig karaktär på den svenska vinmarknaden, något som är svårt att förstå i och med dess anrika historia - främst i Italien där det röda bubblets historia tar avstamp. Lambrusco kommer från regionen Emilia-Romagna, beläget längst norrut av de centralitalienska vinregionerna. Där konsumeras stor mängder av, framförallt, den torrare varianten “secco”, som i kombination till lokala charkuterier verkligen kommer till sin rätt.

Tillverkningsprocess

Så, hur ser egentligen tillverkningsprocessen ut för dessa mytomspunna, rubinröda bubblor? Vinet flyttas till temperaturkontrollerade ståltankar direkt efter pressningen och påbörjar då en första jäsning. Här inväntar man en alkoholhalt om cirka 6% och flyttar då vinet till nya tankar där en andra jäsning uppstår och bidrar med kolsyran. Vinet buteljeras därefter under tryck för att bevara kolsyran och ge ett friskt, mousserande rödvin. Den här metoden går under namnet “Charmat”.