Klimatets påverkan på druvorna
Klimatet är tempererat och området har också ofta dimma under morgontimmarna, vilket är gynnsamt för att de ljusa druvorna ska bli söta. På kalkstensplatåerna är leriga jordar med grus de vanligaste jordmånerna. Det är kombinationen av den leriga jorden med kalkstenarnas filtrerande egenskaper, uppstår dessutom ett bra underlag för att odla vindruvor.
Viner och smaker
Området är främst känt för att framställa torra och söta vita viner, framför allt från en blandning av druvorna Sémillon och Sauvignon. Eftersom vinerna är lätta och friska bör de drickas unga, helst inom ett eller två år efter tillverkningen.
Entre-deux-Mers producerar i tillägg roséviner och röda viner, men då under appellationerna Bordeaux och Bordeaux Supérieur. Det är faktiskt så att nästan alla vindistrikt som gränsar mot Entre-deux-Mers, till största delen producerar röda viner.
Söta vita viner
De söta vinerna från området kan också ha lite olika smakprofiler. Det beror främst på blandningen av druvor och hur fördelningen är mellan varje druva. Sémillon, Sauvignon Blanc och Muscadelle är däremot de vanligaste druvorna att kombinera.
Både Sauvignon och Sémillon ger vinerna sin syrlighet, medan Muscadelle-druvan bidrar med sin sötma och en del blommiga smakinslag. Det är därför vanligt med smakinslag av frukt och honung i de söta vinerna från området. Andra tillåtna druvor i området är Ugni Blanc och Sauvignon Gris.
Torra vita viner
De torra vinerna från Entre-deux-Mers är samtliga fräscha och somriga, med smakinslag av citrus och blommor. Vinerna ska bli serverade väl kylda, runt 8-9 °C och passar utmärkt att dricka både som aperitif och som vin till maten.