Girovago (2)
Girovago är italienska för vagabond, kringresande, luffare eller nyfiken upptäckare.
Vinerna i den här familjen är alla speciella, på sitt eget sätt. De speglar Italiens enorma variationsrikedom, som är minst lika stor när det handlar om vin som om mat.
Alla regioner, städer och byar har sina unika specialiteter. Att resa runt i Italien kan kännas som ett besök i ett gastronomiskt underland.
Och, vem hade INTE velat vara den typen av vagabond?
(Pssst...det uttalas girå´- vagå)
-
Girovago L’Amante delle Bolle Spumante Extra Dry
Historien om namnet "L'Amante delle Bolle"
Den kringresande (han presenterade sig som Giròvago) fascinerade henne. Överallt hade han varit – i hela Italien. För att följa sin dröm. Det hade varit en kärlekshistoria. Inte till honom. Men till den hon blev då han dök upp. Som om små, livliga bubblor intensifierade alla intryck och gjorde henne sprudlande.
Vinet fick så namnet: L’Amante delle Bolle ( = Bubbelälskaren)Såhär görs det
Girovago Spumante Bianco ”L’Amante delle Bolle” är framställt av utvalda italienska, gröna druvor. Vinet blir mousserande genom en andra jäsning av vinet i en så kallad autoklav. Det betyder att vinet tillsammans med utvalda jästsorter får bekanta sig i en jästank som håller en stadig temperatur på 15-17°C. Bubblorna blir på så sätt många, små och fina.
Smak & doft
Smaken och doften påminner om päron som badar bubbelbad i lemonad.
Mat som passar till
Allt som är salt och fett är gott till det här vinet. Chips till exempel. Eller ost & chark. Om du känner dig lite mer kreativ kan du göra ”panzerotti” – små, inbakade, friterade pizzor fyllda med tomatsås och mozzarella.
-
Girovago La Donna della Dimora Spumante Extra Dry Rosé
Historien om namnet "La Donna della Dimora”
Den kringresande blev bjuden på fest. I ett stort vackert hus intill en sjö i norra Italien. Huset bubblade av en nästan elektrisk stämning. Här festade människor från hela Italien. Värdinnan serverade rosa, mousserande vin i coupe-glas och ingen ville någonsin gå hem. Festen skulle pågå och bli synonym med livet självt.
Vinet fick så namnet ”La Donna della Dimora” (Kvinnan i herrgården)
Såhär görs det
Girovago Spumante Rosato ”La Donna della Dimora” är framställt av utvalda italienska, blå druvor. Vinet blir mousserande genom en andra jäsning av vinet i en så kallad autoklav. Det betyder att vinet tillsammans med utvalda jästsorter får bekanta sig i en jästank som håller en stadig temperatur på 15 °C. Bubblorna blir på så sätt många, små och fina.
Smak & doft
Doften påminner om hallon, smultron och citronzest. Smaken är frisk och bubblorna små och krämiga.
Mat som passar till
Fint att servera som välkomstbubbel till enklare plockmat. Ost, chark, taralli och tomat-bruschetta. Men även gott till lätt kryddstark asiatisk mat.