Anjou
(1)Spännande ljusrosa roséviner från Loiredalen i Frankrike.
Intresset för roséviner ökar och många kan med fördel paras ihop med maträtter.
Anjouvin kommer från vinregionen Loire nära staden Angers. I regionen finns det flera vinmakare som fokuserar på att använda traditionella metoder för att producera röda och vita viner samt roséviner. Men det finns också vinmakare som satsar på ekologiskt odlade viner, exempelvis Joue Connection. Anjou ligger i västra Frankrike och närheten till Atlanten ger regionen ett maritimt klimat med milda höstar och vintrar. Somrarna i regionen är varma och soliga, vilket bidrar till goda skördar.
Röda viner och roséviner
Anjou är känt för sina rosévin, men vinmakare ifrån Anjou producerar alltfler röda viner. Cabernet Franc är en druva som används för att göra röda viner, men den går även att använda för att framställa roséviner. Cabernet d'Anjou räknas som ett av de främsta rosévinerna och det produceras på Cabernet Sauvignon och eller Cabernet Franc. Vinerna har ofta en tydlig sötma samt en hög fruktsyra.
Roséviner mer populära
Grolleau, en lokal druva även kallad Groslot, får dock vinmakare endast använda för att tillverka roséviner som ska få AC-status. Rosévinsappellationerna AC Cabernet d'Anjou är en av de främsta appellationen. Nästan en tredjedel av all produktion av rosévin kommer från Frankrike, men rosévin står enbart för cirka 10 procent av vinproduktionen i världen. Till rosévinerna använder vinproducenterna blå druvor som får macerera under en kortare tid jämfört med när de gör röda viner. Metoden att macerera druvor innebär att olika ämnen extraheras från skalen på druvorna.
Kombinera roséviner till maten
Den största försäljningen av roséviner sker under sommaren. En viss utjämning av konsumtionen av roséviner har dock skett de senaste åren i och med att vinet har börjat få en status som en dryck som passar till mat. Friskt och bärigt eller fruktigt och smakrikt passar att servera före maten som aperitif, till naturella skaldjur, fiskgrytor, och matiga sallader. Mer kraftfulla viner kan du servera till grillad fisk eller kyckling.
-
Typ
- Tillbaka
- Mousserande vin & bubbel (1)
-
Egenskaper
- Tillbaka
- Vinflaskor (1)
-
Land
- Tillbaka
- Frankrike (1)
-
Region
- Tillbaka
- Languedoc-Roussillon (1)
-
Distrikt
- Tillbaka
- DO Cava (12)
- AOC Chablis (7)
- DOC Prosecco (7)
- Utiel-Requena (5)
- Crémant de Bourgogne (3)
- Côtes du Jura (3)
- Franciacorta (3)
- Meursault (3)
- Macon (3)
- Portvin (3)
- Rully (3)
- Vouvray (3)
- Bullas (2)
- Charentais (2)
- Clare valley (2)
- La mancha (2)
- Maule Valley (2)
- Península de Setúbal (2)
- Saint-Véran (2)
- Touraine (2)
- Adelaide hills (1)
- Auxey-Duresses (1)
- Barossa Valley (1)
- Beaumes de Venise (1)
- Beneventano (1)
- Bolgheri (1)
- Bourgogne Tonnerre (1)
- Champagne Grand Cru (1)
- Champagne Millésimé (1)
- Chassagne-Montrachet (1)
- Châteauneuf-du-Pape (1)
- Coonawarra (1)
- Crozes-Hermitage (1)
- Crémant d'Alsace (1)
- Crémant de Bordeaux (1)
- Crémant de Loire (1)
- Côte de Beaune (1)
- Côtes-du-Rhône Villages (1)
- Delle Venezie (1)
- English quality sparkling wine (1)
- Etna (1)
- Florimont (1)
- Gavi (1)
- Jerez (1)
- Langhe (1)
- Leyda Valley (1)
- Limaria Valley (1)
- Lugana (1)
- McLaren Vale (1)
- Montagny (1)
- Monterey County (1)
- Moscato d'Asti (1)
- Mosel-Saar-Ruwer (1)
- Muscadet-Sèvre et Maine (1)
- Mâcon-Villages (1)
- Pays d'Oc (1)
- Penedès (1)
- Plà i Llevant (1)
- Pouilly-Fuissé (1)
- Pouilly-Fumé (1)
- Puligny-Montrachet (1)
- Ribeiro (1)
- Ribera del duero (1)
- Romagna Spumante (Novebolle) (1)
- Saint-Romain (1)
- Sancerre (1)
- Santenay (1)
- Sauternes (1)
- Sicilia (1)
- Spätlese rheinhessen (1)
- Trentodoc (1)
- Vermentino di Sardegna (1)
- Weinviertel (1)
- Yakima Valley (1)
- Yecla (1)
-
Druva
- Tillbaka
- Chardonnay (1)
-
Producent
- Tillbaka
- Domaine de tholomies (1)
- Kategori
-
Passar till
- Tillbaka
- Skaldjur (1)
-
Karaktär
- Tillbaka
- Torrt & Fruktigt (1)
-
Lagring
- Tillbaka
- Drick nu eller inom 2 år (1)
-
Kork
- Tillbaka
- Champagnekork (1)