Malaga

(2)

Sand mellan tårna och doften av cocosolja. Är det vad du tänker på när Malaga kommer på tal? Bra. Men, det görs faktiskt vin här också. Sött, vitt, rött och rosé. 

Görs det vin i Malaga?

Ja, vinframställningen i Malaga och de närliggande bergen är en av de äldsta i Europa. De viktigaste vinbyarna i denna appellation är Frigiliana och Vélez. Det odlas både röda och vita druvsorter. Det mest kända vinet härifrån är ett dessertvin som kort och gott brukar kallas just "Malaga". Faktum är att det traditionella söta Malaga-vinet var känt långt före turismen tog fart på Costa del Sol. Det exporterades till och med för att serveras i Vatikanen och var omtyckt av ryska tsarer. Idag finns även torrt rött, vitt och rosé från Malaga. 

Vilka är de viktigaste vinområdena i Malaga?

Det finns flera vinproducerande distrikt i Malaga: La Axarquía, på östra Costa del Sol, Montes, bergskedjan norr om Malaga stad, Antequera, Costa Occidental (västkusten) vid provinsens gräns till Cadiz och Serranía som omfattar bergen i Ronda.

Ursprungsbeteckningen Sierras de Málaga har lett till att många nya vingårdar har skapats i provinsen, särskilt i Ronda-distriktet.

Dessertvinet Malaga produceras främst i:

  • Sierra de Almijara
  • Antequera
  • Archidona
  • San Pedro Alcantara
  • Velez Malaga
  • Competa

Vad är Malaga för typ av vin?

Malaga är ett sött starkvin med ursprung i den spanska staden Malaga som ligger i vinregionen Malaga DOP. Det har en typisk smak av soltorkade russin. Araberna kallade det ”charab al malaquí” vilket betyder Malagas sirap. I likhet med många av världens stora dessertviner sjönk efterfrågan dramatiskt under 1900-talet och man fruktade att detta vin snart skulle vara utrotat. På senare tid har intresset för söta viner ökat och Malaga-vinerna håller på att hitta sin plats på världsscenen.

Vilka druvsorter används till vinet Malaga?

Dessertvinet Malaga framställs framförallt av druvsorterna: 

  • Pedro Ximénez
  • Moscatel

Görs det bara dessetvin i Malaga?

Nej. År 2000 började man reglera ursprungsbeteckningen Sierras de Málaga för att även omfatta vitt, rosé och rött vin. Det öppnade nya möjligheter för producenter tidigare begränsade till att enbart göra söta viner.

Det var inte bara nya viner som tog form utan även flera nya vingårdar startade. De ökade från de nio som fanns 1999 till de närmare 50 som finns idag. Antalet vinproducenter fortsätter att växa och många av dem fungerar också som turistattraktioner och erbjuder turer och vinprovningsupplevelser.

Malagas tre olika denominationer (denominación de origen):

  • Malaga (mestadels söta, vita viner)
  • Sierra de Malaga (vita, roséviner och röda viner)
  • Pasas de Malaga (russin)