Ursprunget för Verdicchio lär vara mellersta östra Italien och det mest kända områden för druvan är Marche samt de två kvalitetsområden Verdicchio di Matelica DOC och Verdicchio dei Castelli di Jesi DOCG. Dock återfinns även druvan i Veneto men då går den under synonymet Trebbiano di Soave. Där får druvan bidra till ökad floralitet, fräschör och till syran i Soaves viner, anledningen till uppblandning är, för att Soaves viktigaste druva, Garganega inte alltid når upp i önskad syranivå.
Smakprofil
Frisk syra, aromer av citrus, mandelblom, gul frukt som gula äpplen och gula aprikoser oftast lätta och eleganta men det finns även en del fylliga exemplar.
Den här maten matchar du bäst till Verdicchio
Till de lättare Verdicchio-viner passar således lätta matanrättningar bäst, som eleganta fiskanrättningar till exempel en bouillabaisse på vit fisk. Till de något kraftfullare Verdicchio passar mer smakrik mat som grillade och örtmarinerade havskräftor och ugnsbakade rotfrukter.