Jacquère

(1)

Den vita alpdruvan som älskar ostfondue! Jacquère trivs i östfranska Savoie och vinerna blir torra och friska. 

Vad är jacquère?

Jacquère är en vit druvsort som främst förekommer i vinregionen Savoyen i Frankrike. Det är en druvsort som producerar många druvor och är lättodlad. Den förekommer i Vin de Savoie, viner från Apremont och Bugey samt på vissa vingårdar i Condrieu.

Hur smakar vin gjort på druvsoren jacquère?

Viner gjorda på jacquère är ofta uppfriskande, torra och med en mjukt aromatisk doft.  

Vad ska man äta till vitt vin på jacquère?

Jacquère är den druva som används i Apremont-viner som är den klassiska matchningen till ostfondue (en maträtt från samma region). 

Hur mycket jacquère odlas det i Frankrike?

Efter ökade planteringar på 1980-talet har den legat kvar på en nivå av cirka 1 000 hektar i Frankrike sedan 1990-talet.

Vilken druvfamilj kommer jacquère ifrån?

Gouais blanc har fastställts som en av dess föräldrar, men den andra är okänd. Jacquère tros vara av franskt ursprung.

Synonymer till jacquère

  • Altesse de Saint-Chef
  • Blanc des Ecoutoux
  • Buisserate
  • Cherche
  • Coufe Chien
  • Cugnete (cugnette, cugniette)
  • Jacquère Blanche
  • Jacquèrre (jacquière)
  • Martin Cot (martin cot blanc)
  • Molette de Montmelian
  • Patois Rossette
  • Plant de Myans
  • Plant des Abymes
  • Redin
  • Robinet
  • Rossettin
  • Roussette (roussette de Montmelian)