Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Bacchus

(0)

Vindruvan Bacchus är uppkallad efter vinguden med samma namn. Den här aromatiska druvan är bland annat godkänd för kommersiell vinframställning i Sverige. 

Vad är bacchus?

Bacchus är vinets och rusets gud i den romerska mytologin. Självklart har Bacchus också en druvsort uppkallad efter sig. Den gröna druvan bacchus är en korsning mellan silvaner, riesling och müller-thurgau.

Varifrån kommer bacchus?

Bacchus är faktiskt en riktig yngling sett till druvor. Och det gäller oavsett om du räknar från utvecklingen av druvan år 1933 eller från att den blev godkänd år 1972. Även om druvan är tysk kan du idag hitta den även i England, Schweiz och till och med Japan.

Vart växer bacchus?

Eftersom druvan har låga krav och hög avkastning växer den ofta på områden där riesling inte går att odla.

Odlas bacchus i Sverige?

Faktum är att bacchus också är en av de druvor som är tillåtna att odla för kommersiell vinframställning i Sverige.

Hur smakar vin gjort på bacchus?

Trots att bacchus mognar tidigt på säsongen hinner druvan utveckla intensiva aromer. Druvorna blir fruktiga med låg syra, i kallare klimat något högre. Med de här egenskaperna passar bacchus särskilt bra i blandvin, exempelvis med müller-thurgau, där bacchus gör vinet mera smakrikt.

Endruvsviner på bacchus blir vanligen smakrika, fläderblommiga och aromatiska med en något gräsig ton. Ibland kan vinet smaka lite som en sauvignon blanc med lägre syra, andra gånger för drycken tankarna till muscat-viner. I den engelska produktionen nämns också ofta citrustoner. Dessutom ger den något högre syran just här vanligen lite krispigare viner.

Vilken mat passar till bacchus?

Vinguden skulle gilla att vinerna med samma namn passar lika bra till mat som till sällskapsdryck. Höj en skål för Bacchus eller servera med asiatiskt, ljust kött eller lätta fiskrätter. Vissa sorter passar särskilt bra med grillat och med milda ostar. Andra gör sig allra bäst med kycklingrätter eller sallader.
Gemensamt för alla vinern gjorda på bacchus är att de är lätta, aromatiska med en låg eller medelhög syra. Därför får maten du serverar till gärna också vara lätt till sin karaktär.