Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Auxerrois

(0)

En vit druvsort med flera synonymer från franska Alsace.
Druvsorten Auxerrois är mindre känd än syskonet Pinot Blanc, men förekommer ändå i de flesta franska viner. Druvan kommer till sin rätt som mousserande vin.

Pinot Auxerrois, eller enbart Auxerrois, är en vit druvsort med ett förvirrande antal synonymer. Sann Auxerrois, ofta kallad Pinot Auxerrois eller Auxerrois Blanc, blir ofta odlad i franska Alsace och förekommer i ganska många viner. I Cahors är "Auxerrois" å andra sidan en synonym för Malbec. Auxerrois Gris är, förvirrande nog, en synonym för Pinot Gris.
Ursprunget till Alsace Auxerrois är fortfarande oklart eftersom den delar samma stavning som en stad i Chablis, men du uttalar namnet annorlunda. Utanför Frankrike blir den odlad i Tyskland, Österrike, Italien och Luxemburg. Men det finns också en handfull planteringar i Nordamerika och Sydafrika. Auxerrois känner sig mest hemma i Alsace där det svalare klimatet hjälper denna syrafattiga sort att uppnå en god fräschör.
En av de mest intressanta sakerna med den här druvsorten är att den faktiskt är ett syskon till Chardonnay, men på vissa sätt ändå mer intressant än sin mer kända familjemedlem. Båda delar föräldrar från Pinot Noir och Gouais Blanc, dessutom har druvan förmodligen sitt ursprung någonstans i det nordöstra hörnet av Frankrike, antingen i Lorraine eller Alsace.

Viner

Vinproducenter använder främst Auxerrois i mousserande viner som exempelvis Crémant d'Alsace, där den vanligtvis blir blandad med Pinot Blanc. Förhållandet mellan Auxerrois och Pinot Blanc är intressant, eftersom den förra tillåts användas anonymt i sorter av Pinot Blanc-viner.
Som ett vin är Auxerrois fylligare, men med mindre skärpa än Pinot Blanc, däremot kompletterar sorterna varandra för att skapa ett bra vin. Den mest traditionella stilen för denna blandning är Edelzwicker-viner, där Auxerrois spelar en dominerande men något otydlig roll.
Om skördarna är begränsade kan den här druvan producera kvalitetsvin med massor av citrussmaker, ofta med en rik, aromprofil. När vinet blir lagrat kan det anta en lätt smak av honung och färgen kommer att bli djupare.
Svagare exempel kan vara ganska oklara och slappa, ur balans och med bristande intensitet. Auxerrois är helt enkelt en krävande druva i vingården - dålig vinframställning leder till viner som helt saknar fokus och koncentration.