Regionen Tokaji i Ungern producerar en av vinhistorierns äldsta viner. Detta söta och sofistikerade vin intogs, enligt historieböckerna, av all kungligheter och adelsmän över hela Europa. Ludvig den XIV, såväl som Katarina den store, hade detta vin vid sina hov. Man säger att även kompositören Haydn mottog sin ersättning i form av vin från Tokaji.
Naturligt sötade viner
Tokaji Aszuär är en av de få naturligt söta vinerna som finns i världen och så tidigt som på mitten av 1500-talet dokumenterades detta första gången. Regionen är en av de första regioner där man systematiskt började producera vin.
Sockerhalt och lagring
Aszu-vin är i grunden ett vanligt vin som fermenteras två gånger. Man lägger till de jästa aszudruvorna i det senare skedet. Traditionellt plockar man druvorna för hand och de är extremt söta när de börjar jäsa. Den höga sockerhalten gör att man kan lagra vinet mycket länge.
Väderkänslighet
Dessa druvor kräver ett speciellt klimat med närhet till mycket sötvatten och luftfuktiga sensomrar. Tokaji ligger mellan floderna Bodrog och Tisza och har därav perfekt klimat. Är vädret dåligt ett år producerar man dessvärre inget vin alls.
Ädelröta
En perfekt sommar täcker svampen ädelröta druvorna tidigt om det är tillräckligt fuktigt. Täckta i detta plockar man dem och lägger dem i jäsning i 2 år innan man tappar vinet igen. Kornen plockar man sedan för hand och krossar dem till en pasta, som man pressar, och får ut en saft som är extremt söt.
Gradering av sötma
Själva vinet fermenterar man därefter en gång till och låter kornen macerera vinet i 24-48 timmar. Beroende på hur många fat korn man använder blir vinets sötma graderat. Vinet har fyra olika söthetsgrader; 3, 4, 5 och 6.
Producenten lagrar vinet i ekfat ytterligare två år innan de tappar upp det på flaska. Flaskornas lagrar man i sin helhet minst 32 år innan det dricks. På öppna marknaden stiger priset ofta och har redan stigit över 500% sedan det kom ut där.