Gallerna har odlat vinrakor i sydvästra Frankrike i över 2 000 år. De gamla romarna introducerade vinodling till området och de var mycket förtjusta i de kryddoftande vinerna från Gallien.
Les vins du coq
Idén att göra ett kommersiellt vinmärke kommer troligtvis från vinmakare i Gallien. Märket "Les vins du coq" stämplades på alla fat redan 1397. Dock övergav de märket med den karaktäristiska tuppen några århundraden senare. Något som bidrog till att Gaillacviner blev mindre kända. Emellertid har innovativa vinmakare återupplivat traditionen att producera viner som representerar regionen. Idag kommer flera spännande viner från Gallien.
Gaillac för varje tillfälle
Stenig jord med skiffer hittar du på slätter runt Cordes där vinmakare odlar rad på rad med vinrankor. Å andra sidan har alluviala jordar med sandblandad lera resulterat i byggandet av terrasserade vingårdar i Tarndalen. Den breda paletten av dofter från olika jordmåner, med en touch av Medelhavet, innebär att vinmakare tillverkar allt från lätta aperitifer till traditionella viner.
Traditionella röda Gaillacviner passar till fest med grillat vilt. Vinerna är gjorda på en rad olika ofta lokala druvsorter bland annat Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Duras, Fer Servadou och Syrah.
Primeurviner
Röda och vita Primeurviner är gjorda för att drickas unga, vilket innebär att de måste släppas för försäljning den tredje torsdagen i november. Vinmakarna använder alltså samma schema för marknadsföring av sina vinerna som gäller för Beaujolais Nouveau. Lokala vita viner finns i olika söta och torra varianter. De är gjorda av druvor som Mauzac, Sauvignon Blanc, Len de l'El och Ondenc.
Lokal metod för att göra mousserande viner
Mousserande viner från regionen kan antingen vara tillverkade enligt traditionell metod eller enligt den gamla lokala - méthode gaillaçoise. Mousserande viner som är gjorda enligt den lokala gamla traditionen jäser enbart en gång, vilket ger ett vin med tydlig sötma. Dessutom har vinet även lägre alkoholhalt jämfört med viner som har fått jäsa två gånger.