Tillverkning
Sercial är en gammal portugisisk vitvinsdruva, mest känd från Madeira, där den används till torra fortifierad viner. Druvan mognar sent och är känd för att ge friska viner.
Efter 5-6 dagar i rostfria ståltankar tillsätts alkohol, vilket stoppar jäsningen. Lagringen sker enligt det traditionella "Canteiro"-systemet, där faten först förvaras högt upp under taket vid hög värme. Senare överförs vinet till de lägre våningarna innan det slutligen tappas efter 5 års lagring på amerikanska ekfat.
Om producenten
Ön Madeira ligger utanför Portugals kust och är inte större än 732 km2 med 400 hektar vinodlingar. Klimatet präglas naturligt av kraftiga vindar från havet. Vinodlingarna är anlagda i det bergiga terrängen på små terrasser, och jordmånen präglas av vulkanisk jord med mycket basalt.
Cossart Gordon & Co grundades 1745 och är det äldsta vinföretaget på Madeira. Francis Newton seglade från Skottland och anlände till Madeira den 12 september 1745, där han grundade företaget. Madeira tillverkas genom att druvmusten påbörjar en normal jäsprocess, som stoppas genom att tillsätta 96% alkohol. Beroende på när denna förstärkning sker avgör man hur söt vinet ska vara.