Vitt vin

(55)

Krispigt, torrt, läskande och iskallt. Så är det många som vill ha sitt vita vin. Andra gillar när det doftar päron och jasmin. Vi har det, och vitt vin för flera andra smaker också. 

Tillhör du en av dem som letar efter den där perfekta balansen mellan syra, frukt och sötma i vitt vin? Eller vill du bara att det ska smaka gott? Det spelar ingen roll. Vita viner finns för alla (som gillar vitt vin). 

Vilken mat passar till vitt vin?

Vita viner passar utmärkt att avnjuta året om som en fräsch aperitif och till mat allt mellan himmel och hav. När man kombinerar vitt vin till mat kan en tänka att matens smaker inte ska överrösta vinets. Vitt vin är ofta lätt och friskt, därför passar fisk, ljust kött och grönsaker som tillagats med finstämda smaker bäst. Några klassiska kombinationer är:

  • Sparris och sauvignon blanc
  • Fisk med fet sås och ekfatslagrad chardonnay
  • Getost och vitt vin från Sancerre
  • Sött vitt av sorten Sauternes och anklever
  • Champagne och ostron

Hur smakar ett vitt vin?

Precis som med rött vin så har vita viner olika stilar och karaktär. Det finns allt ifrån fruktiga vita viner, till friska, lätta och lena, fatlagrade, vita viner med mycket tanniner och vita viner som är mer smakrika än andra mer lättdruckna vita viner.

Hur smakar ett vitt vin som lagrats på ekfat?

Om ett vitt vin har lagrats på ekfat innan det buteljeras så får det en mer rund smak och får toner av vanilj.

Vilka druvsorter används för att göra vitt vin?

Några vanliga vitvinsdruvor som används när vitt vin produceras är chardonnay, sauvignon blanc, chenin, riesling, viognier och gewürztraminer men det finns flera tusen andra vita druvsorter som odlas runt om i världen.

Hur tillverkas ett vitt vin?

När man producerar vita viner tar man vanligtvis bort skalen från musten under druvornas pressning. Men ibland när man tillverkar vita viner så får ändå vinet ha en mindre kontakt med skalen för att ge vinet extra struktur och smak. Jämfört med rött vin så ska vita viner jäsas i svalare temperatur, vanligtvis säger man att vitt vin ska jäsas runt 12-14 grader.

Kan man göra vitt vin av blå druvor?

Ja. Eftersom skalen tas bort direkt efter pressning och musten är genomskinlig så kan man producera vitt vin på både gröna och blå druvor.

Ladda in fler produkter +

Visar 24 av 55 produkter