Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Rött vin

(6)

Ett gott, rött vin kan smaka på en miljard olika sätt. Letar du efter det perfekta röda vinet i din smak, stil och prisklass? Chansen är stor att det finns fler än ett. Och att du gillar olika. Här hittar du en mångfald röda viner från hela världen. 

Rödvin är en av världens äldsta och mest uppskattade alkoholdrycker, framställt av musten från mörka druvor. Drycken har i tusentals år varit en del av mänsklig kultur – från antikens ceremonier till dagens middagsbord. Rödvin får sin mustiga röda färg från druvskalen som jäser med i musten, vilket också ger dess karakteristiska tanniner och fylligare smak jämfört med vitt vin?. I den här artikeln gör vi en djupdykning i rödvinets historia, hur det tillverkas, vilka typer som finns och hur man bäst avnjuter det – komplett med tips om mat, servering och hälsoaspekter.

Rödvinets historia – från antiken till idag

Rödvinets historia sträcker sig minst 8000 år tillbaka i tiden. De äldsta arkeologiska fynden av vinproduktion härstammar från Kaukasus, i nuvarande Georgien, där man funnit spår av jäst druvsaft i lerkärl?. Förmodligen började forntidens människor göra vin av vildväxande vindruvor som spontant jäste i behållare – en lyckad upptäckt som uppmuntrade odling av vinrankor för att få mer av den berusande drycken?. Från Kaukasus spred sig kunskapen om vinodling västerut. Redan för 5000 år sedan var vin en central del av kulturen i Mesopotamien, Egypten och längs Medelhavet?.

Under antiken blomstrade vinproduktionen i Grekland och Rom. Grekerna spred vinrankor och vinmakning runt Medelhavet, och för romarna blev vinet så viktigt att de införde tidiga vinlagar – kejsar Domitianus förbjöd till och med nyplantering av vinrankor ett tag för att skydda den italienska vinproduktionen?. Romarna förfinade vinodlingstekniker och spred vinrankor till Gallien (nuvarande Frankrike), Iberiska halvön och andra delar av Europa, vilket la grunden till många av dagens berömda vindistrikt?.

Under medeltiden tog kyrkan och klosterorden över stafettpinnen. Munkar i Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien förvaltade vingårdar och experimenterade med druvsorter, jordmåner och lagringsmetoder. Många av de klassiska europeiska vinregionerna – Bourgogne, Rioja, Toscana med flera – utvecklades av munkarna under denna period?. I takt med ökad handel på 1700- och 1800-talet spreds europeiskt vin till nya kontinenter. Vindruvor planterades i Nya världen – exempelvis i Kalifornien, Chile, Australien – vilket gjorde rödvin till en global dryck?.

Ett intressant historiskt faktum är att alla de första vinerna sannolikt var röda. Den vilda druvsort (Vitis sylvestris) som ursprungligen användes ger blå druvor, så rött vin kom före vitt vin i historien?. Vita viner började dyka upp senare; i farao Tutankhamons grav (ca 1339 f.Kr.) har man faktiskt hittat spår av vitt vin, vilket visar att vita viner funnits i över 3300 år?. Idag är rödvinet en symbol för tradition och njutning. Det tillverkas över hela världen i en mängd stilar – från eleganta franska Bordeauxviner till fylliga australiska Shiraz – och fortsätter att fascinera vinälskare som en tidlös dryck med rik historia.

Så tillverkas rött vin – från druva till flaska

1. Druvskörd och sortering: Tillverkningen av rödvin börjar i vingården med skörd av mogna blå druvor. Tidpunkt för skörd är kritisk – druvorna måste ha rätt balans av socker och syra. Druvorna plockas för hand eller maskinellt och transporteras snabbt till vineriet. Väl där rensas klasarna på stjälkar och blad (avstjälkning) för att undvika bittra smakämnen, om inte vinmakaren avsiktligt vill behålla en del stjälkar för extra strävhet och örtighet?. Efter rensning krossas druvorna försiktigt – traditionellt med fötterna, numera oftast med maskin – för att musten (druvsaften) ska frigöras?. Man krossar tillräckligt för att få ut saften men undviker att krossa kärnorna, eftersom de kan ge oönskad beska?.

2. Jäsning med skalkontakt (maceration): Den krossade druvmassan, som nu består av must, skal och kärnor, pumpas över till en jästank. Till rödvin är det typiskt att låta skalen jäsa med musten för att lakas ur färgämnen och tanniner som finns i skalen?. Jäsningen startas oftast genom att naturlig eller tillsatt vingäst omvandlar druvsockret till alkohol och koldioxid. Under jäsningen uppstår värme, så moderna vinerier kontrollerar temperaturen (vanligen ca 20–30 °C) noga i jäskaren för att få optimal jäsning och aromutveckling?. Koldioxiden som bildas gör att skalen flyter upp och bildar ett “skal-lock” överst, så vinmakaren måste regelbundet röra om – antingen genom att trycka ner skalmassan (pigeage) eller pumpa runt musten – för att alla skaldelar ska ha kontakt med vätskan?. Denna period av skalurlakning kallas maceration. Beroende på vilken stil man vill ha låter man musten ligga med skalen olika länge – lång maceration (över en vecka) ger mer färg, kraft och tanniner, vilket passar viner som ska lagras länge, medan kortare maceration ger mjukare, fruktigare vin för tidigare konsumtion?.

Jäsningen pågår normalt tills allt socker jäst ut och man fått ett torrt vin. För de flesta röda viner sker även en malolaktisk omvandling efter alkoholjäsningen: naturliga bakterier (eller tillsatta kulturstarter) omvandlar den skarpa äppelsyran i vinet till mjukare mjölksyra?. Denna process, som ofta sker spontant när temperaturen stiger på våren, mjukar upp vinet och gör smaken rundare??. Nästan alla röda viner genomgår malolaktisk jäsning, vilket bidrar till rödvinets mjukare munkänsla jämfört med många vita viner.

3. Pressning och lagring: När jäsningen är klar skiljs det unga vinet från skalmassan. Först dräneras det vin som runnit av självt – kallat självavrunnet vin – vilket ofta är mjukare. Därefter pressas de återstående skalresterna under tryck för att utvinna det sista vinet, det så kallade pressvinet, som blir mörkare och mer tanninrikt?. Vinmakaren kan antingen blanda in en del av pressvinet i det övriga för att ge mer struktur, eller hålla isär det beroende på önskad stil?. Nu vidtar lagringsfasen. Vinet kan lagras antingen i neutrala kärl av rostfritt stål eller betong (som inte tillför smak), eller på ekfat av varierande storlek och ålder?. Lagring på ekfat är mycket vanligt för kvalitetsrödvin – eken låter en liten mängd syre penetrera vilket mognar vinet, och ger dessutom smakämnen som vanilj, kryddighet och rostade toner till vinet?. Exempelvis lagras många fylliga röda viner i månader eller år på ekfat för att utveckla komplexitet.

Under lagringen klaras och filtreras vinet ofta. Klarningsmedel som äggvita, gelatin eller bentonitlera kan tillsättas för att fälla ut grumligheter; dessa medel avlägsnas sedan så att de inte finns kvar i den färdiga drycken?. Slutligen, när vinet mognat till önskad nivå, är det dags för buteljering. Vinet tappas på flaska (eller ibland vinbox). Här bestäms också förslutningen – traditionell naturkork, syntetkork eller skruvkapsyl. Valet kan påverka hur vinet utvecklas i flaskan: naturkork släpper in minimal syre över tid vilket kan vara bra för lagringsviner, medan skruvkapsyl ger en tät försegling som bevarar fruktigheten men ibland gör att vinet mognar långsammare??. Under buteljeringen är strikt hygien viktigt så att inga oönskade bakterier följer med in i flaskan?. Efter buteljering kan vissa viner ligga till sig ytterligare i flaskan, medan andra är klara att drickas direkt. Från druva till flaska har rödvinet nu genomgått en resa som kombinerar både hantverk och vetenskap – en process som vinmakare förfinat under århundraden.

Olika typer av rödvin – druvor och regioner

Rött vin finns i en häpnadsväckande mängd stilar, men de kan grovt kategoriseras efter vilka druvsorter de är gjorda på och var de kommer ifrån. Här går vi igenom några vanliga blå druvsorter samt klassiska regionala stilar:

  • • Cabernet Sauvignon: Känd som “kungen” bland druvor och en av de mest spridda i världen?. Cabernet Sauvignon har tjockt skal och ger mörkt färgade, sträva viner med hög tanninhalt och bra lagringspotential?. Aromerna påminner ofta om svarta vinbär, grön paprika och cederträ?. Den är huvuddruvan i många Bordeaux-viner – särskilt från Médoc på Bordeaux’ västra sida – där den blandas med druvor som Merlot, Cabernet Franc med flera?. Resultatet i klassisk Bordeaux är nyanserade viner med svartvinbärsdoft, fattoner och stram struktur som ofta mår bra av lagring. Cabernet Sauvignon odlas även flitigt i exempelvis Kalifornien, Chile och Australien, där den i varmare klimat kan ge fruktiga, kraftfulla viner?.

  •  Merlot: En annan stjärna från Bordeaux. Merlot ger mjukare och mer plommonfruktiga viner än Cabernet, med lite mindre strävhet??. Den är faktiskt den mest odlade druvan i Bordeaux och dominerar blandningarna i de berömda vindistrikten Pomerol och Saint-Émilion på Bordeaux östra sida?. Smakprofilen hos Merlot kan vara mycket varierad – från silkigt len som en Pinot Noir till rejält tanninrik som en Cabernet?. Vanliga smaknoter är mörka körsbär, plommon, örter och choklad, ibland toner av tryffel och tobaksblad i lagrade Merlot-viner?. Merlot används ofta i cuvéer tillsammans med Cabernet Sauvignon för att runda av och tillföra fruktighet. Druvan odlas globalt och trivs i bland annat norra Italien, Kalifornien och Chile?.

  •  Pinot Noir: Druvan bakom de eleganta röda vinerna från Bourgogne (Burgund) i Frankrike. Pinot Noir är tunnskalig och svårodlad, men under rätt förhållanden ger den lätta till medelfylliga rödviner med mjuka tanniner och frisk syra?. Doften präglas ofta av röda bär som jordgubbar, hallon och lingon, ibland inslag av blommighet (rosor, viol) och med ålder utvecklas komplexa toner av svamp, skogsgolv och tryffel??. En klassisk röd Bourgogne kan börja bärigt och friskt som ung, och efter lagring visa upp kryddiga nyanser och markanta aromer av skog och fat?. Pinot Noir odlas idag världen över i svalare klimat – från Oregon och Sonoma i USA till Central Otago i Nya Zeeland – ofta med något mer generös fruktighet utomlands än i sitt franska ursprungsområde?. Druvans elegans gör den även populär till mousserande vin (Champagne innehåller ofta Pinot Noir).

  • • Syrah/Shiraz: Två namn för samma druva – Syrah i Frankrike, Shiraz främst i Australien. Syrah ger fylliga, mörka viner med kraftig smak. Typiska aromer är mörka bär (björnbär, blåbär) och kryddor som peppar och lakrits. I norra Rhônedalen (Frankrike) görs berömda Syrah-viner (Hermitage, Côte-Rôtie) som är strama, peppriga och långlivade. Australiska Shiraz-viner (t.ex. Barossa Valley) är ofta fruktbombare – tät, mogen frukt och inslag av choklad och vanilj från ek. Syrah odlas även i många andra länder och blandas ibland med andra druvor (t.ex. i Rhône-blends ihop med Grenache och Mourvèdre).

  • • Nebbiolo: Den ädla druvan bakom Barolo och Barbaresco i norra Italien (Piemonte). Nebbiolo är ljus i färgen men hög i både syra och tannin, vilket ger blekröda viner som kan vara förvånansvärt sträva och syrliga som unga?. En klassisk beskrivning av Barolo är “tar and roses” – doften kombinerar blommiga rosnoter med tjärliknande, jordiga inslag. Andra aromer kan vara körsbär, torkade tranbär, tryffel, teblad och tjära. Barolo kallas ofta “Kungarnas vin och vinernas kung” och måste lagras minst 3 år (varav 18 mån på fat) innan försäljning?. Unga Barolo-viner är kraftfulla men strama, ofta krävande lång lagring (10+ år) för att tanninerna ska rundas av?. Med tiden utvecklar Nebbiolo-viner magiskt komplexa smaker av rosor, kryddor, tobak och skogstoner. Nebbiolo odlas nästan bara i Italien – druvan är svårodlad utanför sin hemregion – vilket gör Barolo och dess syskonviner unika. Som en kuriositet betyder Nebbiolo troligen “dimma” (nebbia på italienska), eftersom druvorna skördas sent på hösten när dimman ligger över vingårdarna.

Utöver dessa finns givetvis många fler röda druvsorter och vintyper. Grenache (Garnacha) ger fruktiga viner och ingår i Châteauneuf-du-Pape-blandningar. Sangiovese i Toscana ger chianti och brunello med körsbärsfrukt och örtighet. Malbec trivs i Argentina och ger mörka, fylliga viner med plommon och violtoner. Den stora variationen av druvor och regioner gör rödvinsvärlden rik och spännande. Som konsument kan man upptäcka allt från lätta, bäriga Beaujolais (gjorda på Gamay-druvan) till fylliga, sträva Amarone från Italien (gjorda på torkade druvor, vilket ger russintoner). Rödvinets karaktär formas både av druvsortens egenskaper och regionens klimat och vintraditioner – vilket gör att samma druva kan smaka olika i olika delar av världen. Exempelvis är en Cabernet Sauvignon från svala Bordeaux ofta mer stram och svartvinbärsdoftande, medan en från varma Napa Valley i Kalifornien kan vara mer fyllig och med smak av mogna björnbär och ekvanilj?. Kort sagt: det finns en rödvinsstil för varje smak, från lätta och eleganta till kraftfulla och robusta.

Smakprofiler, aromer och konsten att avnjuta rödvin

Hur smakar rödvin? 

Smaken varierar stort beroende på druva, region och vinmakning, men vissa gemensamma nämnare finns. Röda viner har oftast fylligare kropp och mer uttalad strävhet (tanniner) än vita viner?. Tanninerna känns som en torrhet eller lätt bitterhet på tungan och kommer främst från skalen och ekfaten. Arommässigt associeras rödvin ofta med fruktiga toner – t.ex. mörka bär som svarta vinbär, körsbär, plommon eller ljusare röda bär som hallon och jordgubb beroende på vinet?. Utöver frukt kan man hitta kryddiga inslag (peppar, nejlika, kanel), örtiga toner (grön paprika, tobak, teblad) och ibland blommighet (violer, rosor) i doften??. Fatlagrade rödviner får ofta nyanser av vanilj, rostat kaffe, choklad eller läder. Lagrade viner kan utveckla tertiära aromer som torkad frukt, nötighet, svamp och stall – dofter som kan låta udda men som i balanserade mängder ger stor komplexitet.

Så smakar du på vinet

Att verkligen uppleva alla dessa dofter och smaker kräver att man provsmakar vinet med eftertanke. En vinprovning börjar med ögat – titta på vinets färg och klarhet mot ett glas: unga rödviner kan vara blålila eller rubinröda medan äldre viner ofta drar mot tegelrött i kanten. Sedan kommer doften: snurra vinet varsamt i glaset för att syresätta det och frigöra aromerna. Stick ner näsan i glaset och andas in djupt. Försök identifiera några doftnoter – kanske mörka bär, en ton av ekfat eller något blommigt? Det kan vara svårt att sätta ord på dofter; vinprovare brukar använda referenser till välbekanta saker (t.ex. “svarta vinbär” eller “cederträ”) för att beskriva vinets bouquet?. Här finns inga rätt eller fel – våra associationer kan skilja sig åt, men övning gör det lättare att känna igen typiska aromer.

När du sedan smakar, ta en liten klunk och låt vinet rulla runt i munnen. Notera först smaken: är frukten söt och mogen eller syrligare? Känner du kryddiga toner eller ekfat? Ta in munkänslan – är vinet lätt eller tungt (fylligt)? Upplevs det strävt (mycket tannin) eller mjukt? Tanninerna kan kännas mest på tandköttet som en uttorkande effekt, särskilt i unga kraftiga viner. Lägg märke till syran – en frisk syra gör att munnen vattnas lite grand (t.ex. i en Chianti eller Pinot Noir), medan låg syra kan göra vinet smakmässigt platt. Till sist, svälj eller spotta (om professionell provning) och fundera på eftersmaken – dröjer sig smaker kvar länge (tecken på kvalitet) eller försvinner de snabbt?

För att bäst uppleva rödvinets egenskaper bör det serveras vid rätt temperatur (mer om det nedan) och i rätt glas. Man kan också lufta vinet före provsmakning: många unga rödviner vinner på att karafferas eller hällas upp i glas en stund i förväg, så att de “öppnar upp” och aromerna blommar ut. Särskilt strama viner som cabernet sauvignon eller syrah blir mjukare och mer uttrycksfulla efter 30–60 minuters luftning i karaff??. Äldre, sedimenterade viner dekanteras försiktigt för att separera bottensatsen.

Träna upp doftsinnet

En rolig hjälp för doftträning är det så kallade Aromahjulet, framtaget av forskaren Ann C. Noble. Det är ett färgglatt hjul som delar in vinets aromer i grupper (fruktiga, kryddiga, blommiga, ekiga etc.) och ger exempel på specifika dofter. Genom att träna sin näsa med riktiga referensdofter (vissa använder doftkit med små flaskor av typiska vin-aromer) kan man bli skickligare på att känna och uppskatta nyanserna i rödvinet. Men viktigast av allt är att njuta: Rödvinets smakpalett är rik och mångfacetterad, så ta dig tid att lukta, smaka och upptäcka vad just ditt glas har att erbjuda.

Rödvin och mat

En av glädjestunderna för vinälskare är att kombinera rödvin med mat och uppleva hur rätt parning kan lyfta både dryck och maträtt till nya höjder. Grundregeln är att balansera vinets karaktär med matens smaker. Generellt passar rödvin, med sin fyllighet och tanninstruktur, till mer smakrik och proteinrik mat – det är ingen slump att rött vin klassiskt kombineras med kött. Den sträva garvsyran i många rödviner mjukas upp av proteiner och fett i maten, vilket gör en saftig biff eller en mustig gryta till utmärkta följeslagare till t.ex. cabernetbaserade viner. “Rött till rött” är en tumregel: rött vin till rött kött. En grillad entrecôte med ett kraftigt, tanninrikt vin (som en Bordeaux eller Barolo) är en svårslagen kombination – köttets fett mildrar vinets strävhet, och vinets syra rensar gommen från fett?. Har man istället en lättare rödvin som en ung Pinot Noir eller Beaujolais, passar det bättre till ljusare kötträtter som kyckling, kalkon eller stekt fisk – där ett tungt vin hade dominerat smaken?. Som en enkel minnesregel kan man tänka: servera lättare vin till lättare rätter, tyngre vin till tyngre rätter?.

Klassiska kombinationer

Det finns många “giftermål” mellan regional mat och vin som är berömda. Till en rustik italiensk pasta med tomatsås och örter är ett syrligt, medelfylligt rödvin på Sangiovese (Chianti) idealiskt – vinets höga syra matchar tomatens syra, och örterna speglar vinets kryddiga toner. En spansk Rioja (Tempranillo) som lagrats på ekfat ger fina vanilj- och dilltoner som gifter sig med lammstek kryddad med rosmarin och vitlök – en traditionell kombo i Spanien. Pinot Noir med sin elegans och jordiga undertoner är fantastisk till rätter med svamp eller tryffel, t.ex. en helstekt anka med svampsås. Syrah/Shiraz med sin pepprighet lyfter en pepprig pepparbiff eller grillade revbensspjäll med barbecuesås. Och förstås: en mustig fransk Bordeaux (Cabernet/Merlot-blend) är klassiskt till vilt och nötkött, eller varför inte till en bit lagrad hårdost efter maten.

Vin och ost förtjänar en egen kommentar. Det är populärt att servera rödvin till ostbrickan, och visst kan det bli ljuvligt – särskilt med smakrika ostar. Sträva, fylliga viner kommer bäst till sin rätt med lagrade ostar (exempelvis en kraftig cheddar, parmesan eller blåmögelost), där ostens sälta och fettighet rundar av vinet. Ett portvin (sött rödstarkvin) till stilton eller en amarone till parmesan är klassiska höjdare. Mjukare och mildare ostar kan däremot få rödvin att smaka metalliskt; där fungerar ofta vitt vin bättre. Men tumregeln kvarstår: rött vin trivs med smakrik mat. Rödvinets generellt kraftigare smakprofil gör att det inte dukas fram till det allra mildaste – en fin fiskrätt med smörsås skräms lätt bort av tanniner och ek från ett rödvin. Undantag finns dock, t.ex. en fet laxfilé eller tonfisk stekt rare kan fungera med en frisk Pinot Noir eller Barbera.

Kryddstark och söt mat: Hur är det med rödvin till het asiatisk mat eller stark chili? Här får man vara lite försiktig. Starka kryddor och chilihetta kan få alkoholstarka, ekiga rödviner att smaka brännande och beskt?. Tannin och chili är sällan en lyckad matchning – munnen kan uppleva eldig mat som ännu hetare med ett strävt vin. Ett knep är att välja ett mjukare, fruktigt rödvin med lite sötma i frukten (t.ex. en fruktig Zinfandel eller en Primitivo) om man vill ha rött till kryddstark mat. Sötman kan dämpa kryddhettan något?. Annars gör man klokt i att gå över till vitt eller öl för de hetaste rätterna. Om maten har sötma (t.ex. en barbequesås med honung eller en asiatiskt sötsur glaze) bör även vinet ha en viss sötma; ett torrt rödvin kan annars upplevas tunt och syrligt jämfört med maten?.

Sist men inte minst: stirra dig inte blind på regler. Som sommelierer brukar säga – den bästa kombinationen är den du själv tycker om. Smakkombinationer är delvis subjektiva. Gillar du att dricka ett glas Merlot till din grillade lax så ska du göra det som gör dig nöjd. Men att förstå grunderna (syra mot syra, sälta mot syra, tannin mot protein, osv.) kan hjälpa en att skapa verkliga smakexplosioner där 1+1 blir 3. När vin och mat verkligen klickar uppstår en ny harmoni – en upplevelse vinälskare ständigt strävar efter att återskapa?.

Lagring, servering och val av glas

Lagring av rödvin

 Har du köpt en fin flaska rödvin du vill spara? Då är förvaring a och o. Vin är en levande produkt som mognar på flaskan, och hur du lagrar det påverkar utvecklingen. Den ideala lagringstemperaturen för vin ligger kring 12 °C, och det viktigaste är att temperaturen är stabil?. Viner trivs bäst svalt och mörkt – solljus kan skada vinet både genom att bleka färgen och ge unken smak?. Därför är många vinflaskor av mörkt glas. Om du inte har en vinkällare går det bra att förvara vin i t.ex. en mörk garderob eller i en källare. Undvik varma skåp i köket eller fönsterbrädor där temperaturen kan skifta. Även vibrationer bör undvikas – vinet mår bäst av att ligga ostört så att eventuella fällningar sjunker till botten?. Flaskor med naturkork bör lagras liggande så att vinet ligger mot korken och håller den fuktig; en uttorkad kork kan krympa och släppa in luft. (Med skruvkapsyl spelar detta mindre roll.) Lagras vinet under rätt förhållanden – mörkt, svalt (8–15 °C går bra det med) och lagom fuktigt – utvecklas det i lugn takt och kan under årens lopp ge stor utdelning i form av komplexare smak?. Kom ihåg att inte alla viner är ämnade för långtidslagring; många rödviner är faktiskt gjorda för att drickas inom några år. Men ett stramt, tanninrikt vin av hög kvalitet kan ofta vinna på 5, 10 eller 20 år i källaren, då tanninerna mjuknar och nya smaklager framträder.

Serveringstemperatur

 Det gamla rådet att rödvin ska drickas “rumstempererat” är lite missvisande idag. Förr i tiden avsåg rumstemperatur omkring 18 °C (i ouppvärmda slott och herrgårdar), men moderna inomhustemperaturer på 22–25 °C är för höga för rödvin. Generellt mår rödvin bra av att serveras något svalt: ca 14–18 °C beroende på typ?. Lättare och fruktiga röda viner (som Beaujolais eller en enklare Pinot Noir) kan gärna serveras vid nedre delen av spannet, runt 14–16 °C, vilket framhäver friskhet och frukt?. Fylliga och tanninrika viner (Cabernet Sauvignon, Syrah m.fl.) gör sig bäst vid 16–18 °C, där aromerna utvecklas fullt utan att alkoholen blir alltför påträngande?. Om rödvinet är för varmt smakar alkoholen mer och vinet kan kännas “syltigt” och platt; är det för kallt kan tanninerna dominera och dofterna krymper ihop. Så hur uppnår man rätt temperatur? På sommaren kan en rödvinsflaska må bra av 20–30 minuter i kylskåpet före servering. Har du förvarat flaskan i ett normaltempererat rum (ca 22 °C) kan du kyla den lätt – ungefär halvannan timme i kylskåp brukar ge en stor flaska rödvin rätt temp?. Omvänt, om vinet kommer direkt från en sval källare (12 °C) kan det behöva stå framme och “tempereras” en halvtimme för att nå upp mot 16 °C?. Ett snabbt sätt att sänka temperaturen några grader är att slå upp vinet i glas – vinet svalnar genom avdunstning. Kom också ihåg att vinet oftast värms någon grad i glaset av rumsluften och din hand, så det skadar inte att servera det snäppet för kallt – det blir snart lagom i kupan.

Val av glas till rött vin

Glaset du dricker rödvin ur kan faktiskt påverka smakupplevelsen mer än man tror. För rödvin rekommenderas generellt ett större glas med tulpanform – det vill säga en rundad kupa som smalnar av något upptill?. Den bredare kupan ger vinet plats att luftas och släppa ifrån sig aromer, och den avsmalnande toppen koncentrerar dofterna mot näsan när man luktar?. Rödvinsglas rymmer därför ofta 40–60 cl, ibland ännu mer?. Inom fine dining kan man till och med använda olika glas för olika druvsorter: till en Pinot Noir/Bourgogne används traditionellt ett mycket stort, bollformat glas (för att maximera kontakten med luft), medan ett Bordeaux-glas för Cabernet är lite smalare och högre för att styra vinet längre bak på tungan. Sådana finesser är dock mest för entusiaster. Generellt räcker det med två typer av rödvinsglas hemma: ett något mindre glas för lättare rödviner och ett större för de fylliga?. Viktigt är att glaset är av tunt, klart glas (inga färger eller tjocka kanter) så att du kan se vinets färg och lätt dricka ur det utan att “hälla ur en bred kant”. Ett tunt glas med tunn kant ger en elegantare känsla än ett tjockt. Och såklart: rena glas utan doft av diskmedel eller skåp – sådana lukter kan sabotera även det finaste vin.

Ett tips är att lufta vinet i glaset genom att snurra det, som nämnts tidigare. Därför är det bra om glaset inte fylls mer än till kanske en tredjedel; då kan du snurra utan att spilla, och ge vinet kontakt med syre. Sommelierer säger ibland att “glaset är den billigaste dekantern” – att helt enkelt hälla upp och låta vinet andas i kupan är ett enkelt sätt att lufta?. För unga strama viner kan dock en karaff med bred botten vara fördelaktigt, så att de får maximal luftkontakt?. Har du inget specialglas eller karaff, misströsta inte: i slutändan är det viktigaste att du har ett glas du trivs med och att vinet serveras i trivsam miljö. Stämningen kan trots allt påverka upplevelsen lika mycket som glasets form!


Avslutningsvis – rödvinets värld är rik på historia och fascinerande. Från dess urgamla ursprung och långa kulturhistoria, via hantverket att förvandla druvor till vin, vidare till den palett av smaker och dofter det erbjuder, och hur det kan kombineras med mat för magiska upplevelser, till dess inverkan på hälsan – rödvin engagerar både sinnen och intellekt. Så nästa gång du häller upp ett glas rubinrött vin, ta ett ögonblick att betrakta dess färg, dofta på dess bouquet och sippa med eftertanke. Du håller i ditt glas resultatet av natur, kultur och mänskligt kunnande i skön förening. Skål och trevlig vinupplevelse!??