Rött vin

(5)

Ett gott, rött vin kan smaka på en miljard olika sätt. Letar du efter det perfekta röda vinet i din smak, stil och prisklass? Chansen är stor att det finns fler än ett. Och att du gillar olika. Här hittar du en mångfald röda viner från hela världen. 

Letar du efter goda, röda viner? Då har du hittat rätt. Här på Vinoteket finns ett brett utbud av röda viner från flera länder och regioner. Rött vin noggrant utvalt på våra resor runt om i världen. Ofta helt unika viner som inte går att få tag på någon annanstans i Sverige. Här nedan ser du alla röda viner med mer information och förslag på god mat att servera till.

Oavsett om du letar efter ett fruktigt, lätt, rött vin till minglet eller ett mer utvecklat och strävt som kräver mat så finns här något för dig. 

Hur smakar ett rött vin? 

Ett rött vin kan smaka på flera olika sätt. Det som skiljer ett rött vin från ett vitt, när det handlar om smak, är strävheten. Det som ibland går under det vinnördiga namnet "tanniner". Det kan kännas som att kindernas insida förvandlas till finkornigt sandpapper. Det kan också liknas vid att munnen liksom "torkas ut". Är det riktigt strävt kanske överläppen fastnar på framtänderna.

Tanniner finns i olika mängd i röda viner. Alla röda viner är inte sträva. Tvärtom kan vissa röda viner vara lätta, friska, läskande och juiciga. 

Vad betyder de olika smakprofilerna för rött vin?

Det händer att man delar upp röda viner i fyra olika smakprofiler.

  • Mjukt och bärigt
  • Fruktigt och smakrikt
  • Kryddigt och mustig
  • Stramt och nyanserat

Mjukt och bärigt

Viner med lite eller ingen strävhet. Smaken påminner om syrliga bär. Vinerna är ofta lätta, friska och mjuka i smaken och passar till rätter på kyckling, fläskkött eller krämigare feta rätter.  Typiska röda viner som är mjuka och bäriga viner är gjorda på druvorna pinot noir, nebbiolo och gamay i regionerna Bourgogne, Beaujolais, Piemonte och Bardolino. Servera vinet vid 14–18°C.

Fruktigt och smakrikt

Viner med liknande kvaliteter men som smakar lite mer. Vinerna är ofta tydligt fruktiga med fruktsyra och fyllighet. Vinerna kan vara mjuka eller sträva, lätta eller fylliga.Typiska röda viner som är fruktiga och smakrika är viner på druvorna cabernet sauvignon, merlot, shiraz, malbec och zinfandel ofta från Nya världen (Sydafrika, Australien, Argentina, Chile och USA). Servera vinet vid 16-18 grader.

Kryddigt och mustigt

Viner som ofta lagrats på ekfat. Smaken kan till exempel påminna om vanilj, kanel, nejlika och peppar. Vinerna kan vara både lätta och fylliga samt mjuka och sträva. De kan vara fatlagrade eller ha mognadstoner.  Typiska viner som är kryddiga och mustiga är viner på druvorna Tempranillo, Syrah, grenache och Sangiovese från regionerna Rioja, Rhône, Valpolicella. Servera vinet vid 16-18 grader.

Stramt och nyanserat

Viner med tydlig strävhet. Vanligen i balans med syrliga toner. Ofta goda till smakrik mat. Vinerna har ofta mycket markerad syra och/eller tanniner och visar upp ett brett spektra av doft- och smakupplevelser. Typiska viner som är strama och nyanserade är viner på druvorna Nebbiolo, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sangiovese från regioner som Barolo, Bordeaux, Chianti och Priorat. Servera vinet vid 18 grader.

Jag gillar sträva röda viner, vilket ska jag välja?

Druvsorter har olika egenskaper och personligheter. När de blir till vin överförs de och formar hur vi upplever det i vårt glas. Du tycker om när vinet är strävt. Vissa druvsorter har tjockt skal, andra många kärnor. Det bidrar till att vinet upplevs strävt. Några exempel på druvsorter med de egenskaperna är: sangiovese, nebbiolo, sagrantino, malbec, tannat, syrah och cabernet sauvignon. 

Även ekfat kan öka på strävheten i ett vin. Så får vinet ofta också kryddiga toner. 

Jag får ont i huvudet av rött vin. Finns det röda viner jag kan dricka?

Orsakerna till att man får ont i huvudet av rött vin är olika från person till person.

  • Strävhet/tanniner: Det kan för vissa vara tanninerna i vinet som ställer till det. Testa att dricka ett rött vin som inte är strävt. Välj ett som tillverkats av någon av följande druvsorter: gamay, pinot noir eller dolcetto. 
  • Ekfatslagring: Vissa reagerar på röda viner som lagrats på ekfat. Prova ett ungt, lätt, rött vin som gjorts på enbart ståltank och se vad huvudet säger. 
  • Tillsatser: Ett annat skäl kan vara att man reagerar på någon tillsats i vinet. Prova ett rött natur-/ekologiskt/biodynamiskt vin och känn efter. 

Hur ska rött vin förvaras?

Mörkt, svalt och liggandes. Lägg flaskan i ett köksskåp långt ner, i garderoben eller, om du har en, i din vinkyl. 

Rött vin som passar till kalkon

Kalkon är ljust kött så ett lättare rött vin är generellt ett bra tips. Men, det beror på hur du serverar den. Gör du en krämig sås? Har du saftiga och söta bär som tillbehör eller en syrlig råkostsallad? Ofta är det tillbehören som styr valet av vin. Fett älskar, till exempel, strävhet så serverar du en gräddsås till kalkonen, välj gärna ett rött vin som är lite strävt. 

Förslag på rött vin till kalkon: pinot noir från Nya Zealand, sangiovese som inte lagrat på ekfat från Toscana, 

Rött vin till fisk?

Det är vanligt, i till exempel Norge, att servera rött vin till fisk. Och, det är inte dumt alls faktiskt. Har du en fiskrätt med tomat eller en fet och smakrik sås kan du gärna servera ett lätt rött vin till. Var försiktig med valet av det röda vinet till fisken bara. Lätt, syrligt och friskt. Titta efter druvsorter såsom gamay, pinot noit och dolcetto på etiketten. 

Är rött vin nyttigt?

Rödvin innehåller höga nivåer (högre än vitt vin) av flavonoider så som resveratrol vilket är viktiga antioxidanter som kroppen mår bra av. Av den anledningen kan man säga att rött vin är hälsosamt. Men i måttlig mängd såklart. 

Är rödvin bra för hjärtat?

Flera studier har på den senaste tiden kommit fram till att flavonoiderna i rött vin har fördelar. Bland annat att rött vin minskar risken för hjärtsjukdomar. Flavonoider sägs öka kroppens naturliga produktion av det ”goda” kolesterolet samtidigt som det sänker det ”onda” kolesterolet.

Minskar rött vin risken för blodproppar?

Rödvin har också visat sig minska risken för blodproppar vilket på ett sätt gör rött vin nyttigt. I måttliga mängder.

Varför är rött vin bättre än vitt vin?

Allt vin innehåller flavonoider vilka är källan till antioxidanterna och därmed hälsofördelarna. Röda viner, såsom till exempel cabernet sauvignon och pinot noir har de högsta doserna av flavonoider, medans vita viner innehåller en lägre nivå.

Hur mycket rödvin är nyttigt att dricka?

Ett genomsnittligt vinglas rymmer 12-15 centiliter vin. Det anses vara en lagom mängd att dricka ett till två glas rött vin om dagen för att ta del av hälsofördelarna. Dricker du mer blir effekten den motsatta. 

Vilket rödvin är bäst?

Det som smakar gott i din mun. Rött vin ska njutas och då är det bästa tricket att välja ett du tycker är gott. Om du är osäker på vilket av våra röda viner som passar dig hjälper vi dig gärna. Kontakta oss så ska vi göra vårt bästa för att hitta det bästa röda viner för dig. 

Rött vin med låg sockerhalt

Klimat, valet av druvsort och metod vid vinmakning är tre saker som påverkar hur sött ett vin blir. Här kan du läsa mer och hitta alla våra röda viner med låg sockerhalt. 

Rött vin som passar till julmat

Julbordets smaker (tänk julskinka, patéer och korvar) fullständigt dryper av fett och sälta. Och finns det något som vin älskar så är det just fett och sälta. Välj ett vin med en frisk syrlighet såsom till exempel ett gjort på druvsorten pinot noir. Vill du öka intensiteten något så funkar även ett lätt rött vin från Rioja  - Joven eller Crianza. Helstutan ekfatslagring. Läs mer om vin till julmaten här. 

Ska ett rött vin serveras kallt eller rumsvarmt?

En tumregel är att rött vin ofta serveras för varmt. Rumstempererat rött vin betyder idag att det är 20-22 grader vilket är aldeles för varmt för alla sorters rödvin. Temperaturen bör aldrig vara högre än 17 grader. Och, då bör vinet vara av det kraftigare slaget. 

Ett lätt rött vin mår bra av att serveras svalare. När du kyler ett rött vin blir smakerna nämligen lättare och friskare. Vinet blir läskande och klunkvänligt. 

Du kan ha som tumregel att ställa in det röda vinet i kylen en halvtimme innan du serverar det. 

Finns det rött vin som liknar Amarone?

Amarone är ett rött vin som gjorts på en del torkade druvor. Det gör att vinet smakar mycket. Tänk ett fylligt rött vin med smak av russin och söta bär. Ett annat vin med liknande karaktär är det som kan kallas Amarones lillebror - Ripasso. Det kostar mindre än ett Amarone och är ofta av bra kvalitet. Vill du gå längre ned i prisklassen kan du titta efter ordet "appassimento" på etiketten. De är också viner gjorda på torkade druvor. 

Vilket vinglas är bäst till rött vin?

Det finns vinglas för olika typer av rött vin. Vissa tycker att man ska ha ett vinglas för varje druvsort. Andra nöjer sig med ett för varje stil - ett mindre till de lättare och ett bredare och öppnare till de fylliga. 

Anledningen till flera olika glas är att vissa röda viner mår bra av att komma i kontakt med syre. De "öppnar sig" och förändras i glaset. Äldre viner som legat i sin flaska till exempel. Andra, lättare och yngre röda viner är som godast i ett glas som behåller doften och inte låter den "flyga iväg". 

Om du inte vill investera i en hel armé olika rödvinsglas, välj ett bra all-round vinglas. Det är tillräckligt även för många inbitna vinentusiaster.

Vad innehåller rött vin?

Röda viner är gjorda med blå vindruvor (med undantag för vissa viner där även en viss del gröna druvor är tillåtna). För att vinet ska få den karaktär vinmakaren önskar får tillsatser användas. Många av de 63 godkända tillsatserna finns naturligt i vindruvor såsom till exempel socker, vinsyra och tanniner. Det är EU's regelverk för vinframställning som bestämmer vad vinmakaren får tillsätta vid vinframställningen. 

De vanligaste tillsatserna i vin

  • Sulfit
  • Socker
  • Vinsyra 
  • Druvmustkoncentrat
  • Tanniner
  • Sorbinsyra

Hur får röda viner sin färg?

Det är i skalet på det blå druvorna som färgämnen och garvsyror sitter och som ger det röda vinet sin färg och strävhet. Själva druvsaften i sig är helt färglös. Till skillnad från vita viner så låter man skalet vara kvar vid jäsningen av röda viner. Röda viner kan vara alltifrån ljust röda till mörkblå, nästan svarta i färgen.

Vilka druvor gör man rött vin av?

De vanligaste blå druvorna för rött vin är cabernet sauvignon, merlot, syrah (även kallad shiraz), gamay, primitivo (även kallad zinfandel) och pinot noir. Men, alla blå druvor från familjen som kallas vitis vinifera kan användas för att göra rött vin. Den druvfamiljens druvor skiljer sig från vindruvor man vanligtvis äter. De är mindre och väldigt söta, har många kärnor och ibland tjockt skal. Ofta växer druvorna tätt tillsammans på klasen. Vindruvor du köper i mataffären är större och saftigare.

Godaste ekologiska rödvinet

Ekologiskt rött vin är reglerat av EU vad gäller odling och framställning. Reglerna handlar om användningen av bekämpningsmedel och konstgödsel där druvorna odlas och mängden tillsatser i vinet. Gränserna för till exempel svavel är något strängare för ekologiskt vin. Hur vinet smakar beror på helt andra saker. Vet du ett vin du tycker är gott men inte är ekologiskt, titta efter ett från samma plats gjort av samma druvsort men av en ekologisk vinodlare. 

Finns rött naturvin som är gott?

Ett naturvin har lite eller inga tillsatser. Det framställts med så lite mänsklig påverkan som möjligt. Det finns ingen regel för vilka viner som får kalla sig naturvin därför är det upp till producenten själv att berätta det. Och upp till dig att tro på det hen säger. 

Röda (och vita) naturviner kan ibland vara grumliga. Det beror på att de inte filtrerats och partiklar från jäsning och produktion finns kvar i vinet. Det är inte farligt att dricka utan kan istället ge vinet en extra skjuts i smaken.

Ibland smakar rött naturvin lite "funky". Vinmänniskor kallar det "brett" efter brettanomyces en jästsvamp som ger aromer som ammoniak, källare, hästfilt, läder och stall. Om det är gott, det bestämmer du. Här kan du se våra röda naturviner