Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Rosévin

(39)

Är rosévin vinvärldens svarta får? Eller ett rosa kanske, ljuvligt och fluffigt... Eller förlåt, krispigt och läskande såklart. I vilket fall som helst så är rosévin gott. Och solens allra bästa kompis. 

Är ljusrosa rosévin bäst?

Under en mycket lång tid har de populäraste rosévinerna varit av det ljusare slaget och framförallt då från området Provence i södra Frankrike. Men med tiden har det blivit allt fler som intresserar sig för den karaktär som sträcker sig bortom just färgen på den fräscha favoriten. Det finns även fantastiska roséviner av det mörkare slaget - och massor däremellan!

Hur smakar rosévin?

Som tidigare nämnt har det varit mycket fokus på rosévinets färg. Men vad innebär egentligen detta för smaken? Har man möjlighet att i förväg bilda sig en uppfattning om hur vinet känns i munnen enbart baserat på dryckens färgton? Svaret är; inte alltid. Men som logiken generellt föreslår bjuder de ljusare rosévinerna på aningen lättare och mjukare toner medan de mörkare mer hallonröda rosévinerna generellt framstår som aningen kraftigare och djupare. Men undantag finns och synen ska inte betraktas som ett verktyg för att utläsa smaken i detta fall. 

Vilket rosévin är godast?

Vilken typ av rosé man föredrar är givetvis högst individuellt. Om man vill testa sig fram bland de olika alternativen är ett tips att fokusera på tre huvudkaraktärer - sötma, fyllighet och fruktsyra. Genom att utröna vilka smakkomponenter som man själv föredrar blir det enklare att orientera sig bland alternativen för att sedan hitta en personlig favorit.

Vad är rosévin och hur tillverkas det? 

Det är  tillverkningsprocessen som påverkar rosévinets karaktär och utseende. Ett vanligt antagande kring det rosa vinet är att det är en blandning av rött och vitt, men så är bara fallet inom vissa undantag. Generellt produceras rosévin enbart på blå druvor vilka man krossar och sedan låter macerera en kortare tid än om målet är framställning av rött vin. Denna process resulterar i den ljusrosa färgen och de karaktäristiska drag som ger rosévinet sitt välförtjänta rykte. 

Men likt både rött, vitt och mousserande vin så skiljer sig tillverkningsprocessen från rosévin till rosévin. Om målet exempelvis är att framställa en aningen blekare rosé ser man till att undvika skalkontakt under den process då druvorna pressas. Önskar man en mörkare färg på vinet tillåter man skalkontakt (musten får vara i kontakt med skalen) under en viss tid beroende på eftersträvat resultat. Man kan även påverka vinets utseende med hjälp av exempelvis aktivt kol som har en blekande effekt på drycken. 

Vid vilken temperatur ska rosévin serveras?

Rosévin är gott serverat väl kylt - mellan 8-12 grader. Men prova dig gärna fram. Vinets aromer blir tydligare vid ökad temperatur. Det som är gott för dig behöver nödvändigtvis inte vara det för alla. 

Vilket glas ska jag använda till rosévin?

Det rekommenderas att avnjuta rosé i vitvinsglas som hjälper till att koncentrera aromerna till glasets topp. Vid öppning av flaskan, dra ut korken långsamt för att minimera risken att vinet skadas av en plötslig luftström. 

Vilken mat passar till rosévin?

Rosévin är underbart att avnjuta som det är, gärna på en varm sommardag. Men det är även ett mycket gott vin att dricka till maten. Här brukar man generellt sett hänvisa till den typ av mat man vanligtvis skulle servera till vitt vin med dess friska, kompletterande syra - mycket fisk, skaldjur och efterrätter.

Men, rosévin har ofta en lite kraftigare karaktär än vitt vin. Det gör det till det optimala matvinet då det passar till så mycket. Många smaker och karaktärer, såsom på till exempel en buffé, kombineras ofta toppenbra till rosévin.

Ta en titt i vårt sortiment för att hitta gott rosévin online!

Ladda in fler produkter +

Visar 24 av 39 produkter