Rosébubbel

(1)

Bubbligt, rosa, festligt och glamouröst - rosébubbel ger livet en lyxig guldkant. Mousserande rosévin kommer i form av alltifrån champagne och crèmant till spumante och cava. Här kan du läsa allt du behöver veta. 

Ett mousserande rosévin kombinerar det bästa av två världar - den rosa färgen och de festliga bubblorna. Dessutom kan det få den tråkigaste av dagar att kännas som en fest. Perfekt till mingel, plockmat, en after work i solen och när man ska fira någonting extra speciellt. Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna om rosébubbel.

Vad är rosébubbel?

Det kan vara olika sorters mousserande vin som alla har den gemensamma nämnaren - rosa. Rosébubbel finns i form av cava, spumante, champagne, crémant, sekt, metodo classico, lambrusco och nu även prosecco.

Hur tillverkas rosébubbel?

Det finns två sätt att göra rosébubbel. Det vanligaste är att göra ett rosévin på traditionellt vis. Det vill säga, genom att använda blå druvor, som annars blir till röda viner, och låta skalen ligga med en kort stund under jäsningen. När skalen från de blå druvorna får ligga kvar i saften i början av jäsningsprocessen får vinet sin rosa färg. Vid framställning av rosévin jäser druvmusten vid lägre temperaturer än vid framställningen av ett rött vin.

För roséchampagne däremot är tillåtet att tillsätta en liten del rött vin till det vita och på så sätt få till den rätt kulören och karaktären. Roséchampagne är faktiskt det enda europeiska kvalitetsvin som får tillverkas genom en blandning av vitt och rött vin.

Bubblorna kommer till genom någon av de metoder som kallas ”champagne-metoden” eller ”charmat-metoden”. Den första innebär kortfattat en andra jäsning på flaska, medan charmat är jäsning i tank innan buteljering.

Hur smakar rosébubbel?

Det luddiga (men sanningsenliga) svaret är: det beror på. Eftersom det finns flera olika sorters mousserande rosévin finns även flera olika smakprofiler. Genomgående för alla roséviner är att de ofta har en lite kraftigare karaktär än den vita varianten av samma vin. Jäsningen på druvskalen ger färg men även en lätt struktur och strävhet. Det gör rosévin och rosébubbel till matkompisar som passar till många olika smaker. Inte för lätt och inte för kraftigt.

Roséchampagne är ofta av en finare kvalitet än dess vita motsvarighet samt kostar en slant mer.

Av vilka druvor kan man producera rosébubbel?

Alla blå druvor som har vitt fruktkött kan bli till rosébubbel. Eftersom det är skalen som ger färgen till vinet ligger de med en kortare stund än när man gör ett rött vin.

Champagne rosé

I Champagne är de enda tillåtna blå druvsorterna pinot noir och pinot meunier men en roséchampange innehåller ofta även den tillåtna vita druvsorten chardonnay.

Crèmant rosé

Beroende på vartifrån rosé-crèmanten kommer används olika druvsorter. I en rosa crémant de Loire är det vanligt med cabernet franc och grolleau men i en crémant de Bourgogne rosé pinot noir, gamay och chardonnay. I en rosévariant av crémant de Alsace återfinns ofta pinot noir i kombination med riesling och pinot gris.

Rosécava

För att göra rosa cava använder vinproducenter ofta inhemska druvsorter såsom garnacha, monastrell och repat men det händer även att det slinker med lite pinot noir här och där.

Spumante rosato

Precis som för crémant finns inga regler för vilka druvor som får användas för att göra roséspumante. Ofta används lokala druvor från området från vilket rosébubblet härstammar. Ett spumante rostad från Veneto görs ofta på corvina, rondinella och molinara som är röda viner typiska från området. Ett spumante rosato som görs i Puglia kan innehålla primitivo eller nergoamaro, till exempel.

Prosecco rosato

Det blev nyligen tillåtet att göra prosecco och reglerna för hur det tillverkas är strikta. Enbart den typiska prosecco-druvan flera får användas, med ett tillägg av max 15 procent pinot noir.

Lambrusco rosato

Lambrusco är ett mousserande vin som finns i vitt, rött och rosé. Det mest kända är det mörkt röda. Rosélambrusco framställs av någon eller några av de tolv druvsorter som tillhör Lambrusco-familjen. Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Salamino, Lambrusco Grasparossa är några exempel.

Sekt rosé

De vanligaste druvorna i sekt rosé är de gröna riesling, pinot blanc (weissburgunder), chardonnay, pinot gris (grauburgunder), elbling och de blå pinot noir (spätburgunder) och pinot meunier (schwarzriesling). 

I vilka länder görs rosébubbel?

Precis som med vanligt mousserande vin sker produktionen världen över. De klassiska sydeuropeiska vinländerna tar dock täten. Många stora producenter av rosébubbel finns i Frankrike, Spanien och Italien.

Kan/bör man lagra ett rosébubbel?

Precis som med allt vin så är det inte färgen eller stilen som avgör om det går att lagra. Ofta är det istället kvaliteten och årgången. En bra årgång av en bra roséchampagne går alldeles utmärkt att lagra. Det kommer bara att bli godare med åren. En rosa prosecco däremot, smakar bäst som ung.