Vin till söta desserter

(54)

Ett sött vin till desserten, efterrätten eller bakverket lyfter smakerna till nya höjder. Såhär väljer du rätt. 

Ett dessertvin till den avslutande efterrätten är pricken över i:et på en lyckad middagsbjudning. Vilket som passar bäst beror på vilken dessert du bjuder på och vad du tycker är gott.

Det finns en huvudregel: Vinet ska alltid vara sötare än desserten. (Annars kommer vinet att smaka surt.)

Vilket dessertvin är godast?

Det finns olika typer av söta viner. Alltifrån bubblig moscato d'Asti och pärlande söt lambrusco till bärnstensfärgad vinsanto med brända kolatoner och sötstarkt portvin. Vilket som är godast för dig, det vet bara du.

Vilket vin passar till choklad?

Ska du bjuda på chokladmousse, chokladtårta eller någon annan chokladdessert ska du välja ett dessertvin med mycket smak. Choklad har en besk ton som tenderar att ta över. Vinet du serverar till bör därför ha en kraft som står emot. Testa ett rött, sött portvin, ett recioto från Valpolicella eller ett dessertvin gjort på druvsorten muscat. Om desserten består av ljus mjölkchoklad kan ett vinsanto som lagrats länge vara gott. 

Vilket vin passar till jordgubbstårta?

Den krämiga, feta grädden, den söta vanlijkrämen och de syrliga jordgubbarna passar perfekt med ett bubbligt, vitt moscato d'Asti. Även en söt röd eller rosé lambrusco är väldigt gott till jordgubbstårta. Om du inte vill ha bubblor kan du välja en söt riesling.

Vilket vin passar till glass?

Glass dödar smaklökarna. Det låter dramatiskt och det är det. Kylan i glassen gör att vår smakkänslighet domnar. Det blir därför svårt att känna smaken av ett vin när du äter glass. Smaklökarna återuppstår från de döda när de återfår sin normala kroppstemperatur. Servera därför inte vin till glass. Gör en affogato med kaffe eller amaro istället. 

Vilket vin passar till fika?

Småkakor och bullar serveras oftast med kaffe. Om du istället vill servera ett vin till ska du välja ett vitt eller bärnstensfärgat sött vin. Ett vitt, sött portvin, ett vinsanto eller en söt sherry kan vara gott till klassisk, svensk fika. 

Vilket vin passar till pannacotta?

Pannacotta är krämigt och den lena krämigheten bryts av på ett fint sätt med de lätta, pärlande bubblorna i ett moscato d'Asti. Särskilt om pannacottan serveras med färska bär eller fruktkompott. Om den kommer med chokladsås kan du istället välja ett sött vin gjort på druvsorten muscat. 

Varför är det viktigt med dessertvin till desserten?

Det är det inte. Vill du inte har dessertvin så ska du inte ha det. Om du vill bryta mot rekommendationerna, gör det. Det finns inga rätt eller fel när det handlar om njutning (sålänge det finns samtycke såklart).

Ladda in fler produkter +

Visar 24 av 54 produkter